FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu yeni uygulama Suudi kadınların haklarını aramalarını sağlıyor

Binlerce Suudi Arabistanlı kadın, bugünlerde ülkelerinde popüler bir uygulamayı indirmeye başladılar. Bu uygulama ile kadınlar yasal haklarının neler olduğunu öğrenip, haklarını arayabiliyorlar.

Bu yeni uygulama Suudi kadınların haklarını aramalarını sağlıyor

Know Your Rights" (Haklarınızı Bilin) adlı uygulama, Temmuz 2016'da Nasreen Alissa adlı Suudi bir avukat tarafından kullanıcılara sunuldu. Kurulduğundan beri toplamda 55 bin kez kullanıcılar tarafından indirilen uygulama kadınların beğenisini kazandı.

Nasreen Alissa "Ne zaman yemeklere veya insanlarla görüşmeye gitsem hiçbir kadının yasal haklarını bilmediklerini gördüm. Eğitimli olan ve yurt dışında eğitim almış kadınlar bile bilmiyorlardı. Ben de bunun üzerine bir uygulama kurmayı ve burayı her zaman güncel tutarak yeni yasalara ve kadın haklarına dair herkesi bilgilendirmeyi hedefledim" dedi.

"Know Your Rights" adlı uygulama boşanma, çocukların velayetini alma, miras ve aile içi şiddet konularını içeriyor. Alissa, hedefinin ülkede yaşıyan kadınları 'normal' vatandaş haline getirmek olduğunu söyledi. Uygulama kadınların yüzleştiği olayları kullanıcılara anime videolar ile anlatıyor.

Suudi Arabistan'ın adalet sistemi şeriata dayalıyken kraliyet emirlerini ve kararnamelerini de birleştirir. Böyle bir sistemde kadınların çalışması, gezmesi ve tıbbi prosedürlerden geçmesi ve üniversiteye bir erkeğin izni olmadan gitmesi ise düşünüldüğü kadar kolay değil..

İnsan hakları grupları krallığı uzun yıllardır eleştiriyor ve artık değişimin başladığı birçok kişi tarafından dile getiriliyor. Kral Salman'ın oğlu Prens Mohamed Bin Salam, ekonomik bir dönüşüm gerçekleştirmeyi hedeflerken bu dönüşümün merkezine ise ‘Vizyon 2030’ adını verdiği projeyi yerleştirdi. Projenin ana hedefi ise kadınların iş hayatında daha aktif olmaları. (CNNMoney)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler