FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin borsasındaki yeni düşüşe rağmen Avrupa'da yükseliş

Çin borsası dünkü yüzde 8,5'lik değer kaybının ardından bugün de yüzde 7 düşüşle kapandı ama, bu düşüş Avrupa borsalarını etkilemedi. Dün Çin'den etkilenerek sert düşüşler yaşayan Londra ve Frankfurt borsalarında bugün yüzde 2'yi aşan yükselişler var.

Çin borsasındaki yeni düşüşe rağmen Avrupa'da yükseliş

Çin borsası dünkü yüzde 8,5'lik değer kaybının ardından bugün de yüzde 7 düşüşle kapandı fakat bu kez bu düşüşler Avrupa borsalarını etkilemedi.

Dün yaşanan sert düşüşlerden sonra bugün Londra ve Frankfurt borsalarında yüzde 2'yi aşan yükselişler var.

Lizbon, Madrid ve Milano borsalarında ise primler yüzde 3'lerin üzerinde.

Borsa İstanbul 100 endeksinde de yüzde 2'ye yaklaşan yükseliş hakim.

Endişe aşırı tepkiye mi yol açıyor?

Çin ekonomisinden gelen olumsuz verilerin 'küresel büyümenin lokomotifi' olarak tanımlanan bu ülkeye dair endişeleri artırmasıyla, dün tüm küresel piyasalara yayılan satış dalgası, borsalarda yüzlerce milyar dolarlık değer kaybına yol açmıştı.

1990 ve 2000'li yıllarda ihracat odaklı olarak hızla büyüyen Çin ekonomisinin son yıllarda yavaşlaması ve bu yavaşlamanın derinleşerek devam edeceği beklentisi küresel büyümeye dair endişeleri artırıyor.

Dünyanın en büyük emtia tüketicisi olan Çin'deki yavaşlama, başta petrol olmak üzere diğer emtia fiyatlarını da olumsuz etkileyince, Rusya gibi petrol ihracatçısı ülkelerin borsalarında ve para birimlerinde de sert değer kayıpları yaşanmıştı.

Londra merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics, yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda "Yatırımcılar Çin'deki risklere aşırı tepki veriyor" dedi ve şu yorumu yaptı:

"Hisse piyasası balonundaki patlama bize Çin ekonomisine dair bir şey anlatmıyor."

Son yıllarda yavaşlayan ekonomiye karşın Şangay borsasında hızlı bir yükseliş yaşanmış ve bu da 'Balon mu oluşuyor?' sorusunun sorulmasına yol açmıştı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler