FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin iki yıl aradan sonra faiz indirdi

Çin Merkez Bankası zayıflayan ekonomik büyümeyi desteklemek adına gece geç saatte beklenmedik bir faiz indirimine gitti. Piyasa oyuncuları ekonomiye desteğin Merkez Bankası'ndan değil maliye politikalarından gelmesini bekliyordu.

Çin iki yıl aradan sonra faiz indirdi

Çin Merkez Bankası zayıflayan ekonomik büyümeyi desteklemek adına gece geç saatte beklenmedik bir faiz indirimine gitti.

Banka politika faizi olan bir yıllık mevduat faizini 0,25 puan aşağı çekerek yüzde 3'ten yüzde 2,75'e düşürdü.

Bir yıllık borç verme faizi de yüzde 6'dan yüzde 5,60'a çekildi.

Çin'den gelen son veriler bankaların müşterilere kredi verme iştahının çok düştüğünü ve bunun da ekonomik aktiviteye zarar verir hale geldiğini gösteriyordu.

Ancak yine de Çin'i takip eden birçok analist ve ekonomist Merkez Bankası'nın devreye girmesini beklemiyordu. Ekonomiyi canlandırmak adına para politikası araçları yerine maliye politikasında gevşemeye gidileceği tahmin ediliyordu.

Her ne kadar faiz indirimi gelse de, Çin Merkez Bankası ekonomiyi canlandırmak adına piyasaya para pompalama operasyonlarına gerek olmadığını da söyledi.

Ekonominin hâlâ 'makul' bir hızda büyüdüğünü ifade eden Çin Merkez Bankası, bankalara mevduat faizleri konusunda daha fazla serbesti verileceğini de söyledi.

Çin'de bankaların verdiği mevduat Merkez Bankası'nın belirlediği aralıkta tutuluyor ve bankalar bu limitlerin dışına çıkamıyor.

Gelişen piyasalar olumlu etkilendi

Çin'de faiz indirimiyle birlikte ekonominin destekleneceği algısı Türkiye gibi gelişen piyasalardaki yatırımcı iştahını artırdı.

Türkiye'de Dolar/TL kuru 2,22 seviyesinin altına gerilerken, Borsa İstanbul 100 endeksi (BIST 100), 83 bin seviyesini test etmeye başladı.

Çin'de ekonominin canlanmaya başlamasıyla artacak olan talebin diğer gelişen ülke ekonomilerini de destekleyeceği algısı hakim.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler