FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin'den GlaxoSmithKline'a 490 milyon dolar rüşvet cezası

Çin yönetimi, rüşvet almaktan suçlu bulunan İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline'ı 490 milyon dolar para cezasına çarptırdı. GSK, ürünlerine daha geniş piyasa yaratmak için doktor ve hastanelere rüşvet dağıtmakla suçlanmıştı.

Çin'den GlaxoSmithKline'a 490 milyon dolar rüşvet cezası

Çin yönetimi, rüşvet almaktan suçlu bulunan İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline'ı 490 milyon dolar para cezasına çarptırdı.

GlaxoSmithKline şirketi, ürünlerine daha geniş piyasa yaratmak için doktor ve hastanelere rüşvet dağıtmakla suçlanmıştı.

Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre, Çangşa'da yapılan bir günlük mahkeme sonunda, eskiden GSK'nin ülkedeki faaliyetlerini yürüten Mark Reilly'ye, tecil edilmiş 3 yıl hapis cezası verildi ve Çin'den sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı.

GlaxoSmithKline'ın diğer yöneticileri de, yine tecil edilmiş hapis cezalarına çarptırıldı.

Çin yetkilieri geçen yıl GSK'nin faaliyetlerinin araştırıldığını açıklamıştı.

Son yıllarda Çin'de faaliyet gösteren bir yabancı şirketin adının karıştığı en büyük yolsuzluk skandalına dönüşen olayda, çok uluslu ilaç şirketi, yasa dışı yollar izleyerek tahminen 150 milyon dolar kâr etmekle suçlandı.

"Çin'e bağlılığımız sürüyor"

GSK, Çin hükümetinden ve halkından özür dileyen bir bildiri yayımladı.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Sir Andrew Wittyin, "Çin'deki ticari ilişkilerimizle ilgili soruşturmada bir sonuca ulaşılması önemli. Ama bu, GSK açısından son derece düş kırıklığı yaratan bir konu oldu. Bu olaydan dersimizi aldık, almaya da devam edeceğiz. GSK yaklaşık 100 yıldır Çin'de faaliyet göstermektedir. Çin'e ve Çin halkına bağlılığımız tam anlamıyla devam etmektedir. Çin hükümetinin sağlık reformu programını ve uzun erimli ekonomik büyüme planlarını destekleyecek şekilde, ülkedeki yatırımlarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Londra'daki Edison Investment Research firmasında çalışan Mick Cooper ise, "GSK'nin Çin'deki ticari faaliyetlerinde oluşan yaranın kapanması zaman alacak" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler