FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon gıdayla 3 yılın en düşük seviyesine indi

Yıllık enflasyon Nisan'da yüzde 6,57'ye gerileyerek Mayıs 2013'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye indi. Düşüşte başlıca rolü gıda enflasyonundaki gerileme oynuyor.

Yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 6,57'ye gerileyerek, Mayıs 2013'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye indi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre aylık bazda düşüş yaşanan tek ürün grubu, enflasyon sepetinde ağırlığı en yüksek olan gıda grubu oldu.

Nisan'daki yıllık gıda enflasyonu yüzde 1,4'e kadar gerileyerek, 2004'ten bu yana kayda geçen en düşük gıda enflasyonu oldu.

Londra merkezli ekonomik araştırmalar merkezi Capital Economics, gıda enflasyonundaki düşüşü üç temel sebebe bağlıyor:

Rusya'nın Türkiye'den ithal edilen tarımsal ürünlere ambargo koyması sonucu Türkiye'deki gıda ürünü arzının artması ve dolayısıyla fiyatların gerilemesi, Türkiye'nin 2015 sonunda AB'yle canlı büyükbaş hayvan ticareti anlaşmasını imzalaması üzerine kırmızı et arzında yaşanan yükseliş, Olumlu iklim koşullarının tarımsal üretimi desteklemesi. Gıda fiyatlarının Nisan'da bir önceki aya göre yüzde 1,48 gerilemesiyle, aylık enflasyondaki artış yüzde 0,78'le sınırlı kaldı.

Reuters haber ajansının piyasa uzmanlarına sorarak yaptığı ankette ise Nisan'da aylık enflasyon artışının yüzde 1'den fazla olacağı tahmin edilmişti.

IMF Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3,8'e yükselttiIMF: Düşük petrol Türkiye ekonomisine yarıyorMerkez Bankası'nın yakından takip ettiği ve 'çekirdek enflasyon' olarak da adlandırılan özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi göstergelerinde ise yüksek seyir devam etti.

Bunlardan birisi olan ve gıda, tütün, altını kapsam dışında bırakan H alt endeksindeki yıllık artış yüzde 9,41 olurken, aylık bazda yüzde 1,94'lük yükseliş kaydedildi.

'Faiz indirimi için alan oluştu'

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya, ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimi kararı almıştı.

Yıla yüzde 10'a yakın enflasyonla başlayan Türkiye'de enflasyonun Merkez Bankası hedefine yaklaşması, faiz indirimlerinin devam edebileceği algısını oluşturmuş durumda.

Nisan ayında Merkez Bankası başkanlığı görevini Erdem Başçı'dan devralan Murat Çetinkaya, ilk faiz toplantısında faiz indirimine gitmiş, ardından yaptığı Enflasyon Raporu sunumundaysa önceliğin fiyat istikrarı olduğunu, bu hedefle çelişmeden büyümenin de desteklenebileceğini söylemişti.

Murat Çetinkaya: Erdem Başçı'nın izinden giden genç başkanJapon yatırım bankası Nomura'nın gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi için enflasyon tarafında elverişli koşulların oluştuğunu ifade etti.

Ash, yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda "Şans Çetinkaya'nın yanında. Tam gıda enflasyonunda düşüş dönemi başlarken, Merkez Bankası'na başkan oldu ve faiz indirimlerine devam etmek için yeni fırsatlar yakaladı." dedi.

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Türk Lirası'na da alım geldi ve TL, ABD Doları karşısında 2,80 seviyesinin altına geriledi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler