FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon son 9 yılın en yükseğinde: %11,90

Yıllık eflasyon Ekim ayında piyasa beklentilerinin üzerinde artarak son 9 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11,90'a çıktı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bunun temel sebebi son yıllarda sürekli bir şekilde kur şoku yememiz" dedi.

Enflasyon son 9 yılın en yükseğinde: %11,90

Yıllık enflasyon Ekim ayında piyasa beklentilerinin üzerinde artarak son 9 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11,90'a çıktı.

Reuters haber ajansının piyasa anketinde yıllık enflasyonun %9,7 olması bekleniyordu.

Türkiye istatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksi Ekim'de aylık bazda yüzde 2,08 artış kaydetti. Reuters anketinde artışın yüzde 1,87'de kalacağı öngörülmüştü.

Ekim'deki %11,90'lık yıllık enflasyon verisi, küresel kriz döneminde kaydedilen Temmuz 2008'deki %12,06'lık enflasyondan bu yana gerçekleşen en yüksek enflasyon oldu.

Merkez Bankası 1 Kasım'da yayımladığı Enflasyon Raporu'nda 2017 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 8,7'den yüzde 9,8'e yükseltmişti.

En hızlı artış ulaştırmada

Yıllık bazda en büyük fiyat artışı ulaştırma grubunda görüldü. Ulaştırma grubunda yıllık enflasyon Ekim ayında %16,79'a yükseldi.

Enflasyon sepetinde ağırlığı en fazla olan harcama grubu olan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yıllık artış ise yüzde 12,74 olarak gerçekleşti.

Aylık bazda en falza fiyat artışının yaşandığı ürünler ise hazır giyimde yeni sezonun başlamasıyla birlikte giyim ürünleri oldu.

Fiyatı en çok artan gıda ürünü ise aylık bazda yüzde 32,15'lik artışla kabak olarak kayda geçti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Enflasyonun nedeni sürekli kur şoku yememiz

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise enflasyonu daha önce tek haneye indirdiklerini hatırlatarak, "Şu anda geçici olarak çift hanede, bunun temel sebebi son yıllarda sürekli bir şekilde kur şoku yememiz. Yani TL'nin değer kaybıdır" dedi.

Şimşek, "Dolayısıyla bu kur şokunu yemeseydik muhtemelen enflasyon çok farklı noktalarda olurdu. Enflasyonun yükselmesinin ikinci nedeni gıda fiyatları, üçüncüsü de petrol fiyatları" diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler