FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fed kararı açıklandı

Fed ekonomi hakkında öncekine kıyasla daha olumsuz değerlendirmede bulundu, faiz artırımının ötelenebileceğinin ipucunu verdi.

Fed kararı açıklandı

ABD Merkez Bankası (Fed) istihdam piyasası ve ekonominin geneli hakkında öncekilere kıyasla daha olumsuz bir değerlendirmede bulunarak, politika faizinde artırım kararı için en azından üçüncü çeyreğe kadar bekleyebileceğinin ipucunu verdi.

ABD'nin para politikasını belirleyen Fed Açık Piyasa Kurulu'nun (FOMC) dün sona eren toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada faiz artırma ihtimalinin toplantı bazında değerlendirilmesi politikasına bağlı kalındığı görüldü. Fed, değerlendirmenin tümüyle ekonomiye dair veriler üzerinden yürütüleceğine dikkat çekti.

ABD ekonomisine dair veriler ise giderek güç kaybediyor. Fed kararı öncesinde açıklanan ilk çeyrek büyüme verisi beklentilerin çok altında geldi.

Fed, büyümenin kış aylarında yavaşladığını belirterek, ekonomi hakkında Mart ayındakine kıyasla daha zayıf bir değerlendirmede bulundu. Fed ekonominin gösterdiği zayıf performansın kısmen geçici koşullardan kaynaklandığına dikkat çekti. Buna karşılık ekonomi genelinde yavaşlama olduğunu belirtmesi faiz artırmak için en azından Eylül ayına kadar bekleyebileceği izlenimini verdi.

Fed'in yazılı açıklamasında, "Kurul, istihdam piyasasının daha da iyileşme kaydettiğine ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 olan hedefe yaklaştığına makul surette güvenebildiği zaman politika faizini yükseltmenin uygun olacağını değerlendirmektedir" denildi.

Açıklamanın ardından ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş hızlandı. CME FedWatch verilerine göre vadeli kontrat işlemleri Fed'in Aralık ayından itibaren faiz artıracağını fiyatlamaya devam ederken, Ekim ayında yapılacak bir faiz artırımına sadece yüzde 46 olasılık verdi.

Fed'in piyasaları yönlendirmek için kullandığı ifadelerde Mart ayına göre belirgin bir değişim olmadı. Tek fark Fed bu sefer bir sonraki toplantıda faiz artırmasının ihtimal dışı olduğunu belirtmedi.

Bu durum Haziran ayında faiz artırımının hâlâ olasılıklar dahilinde olduğunu gösteriyor, ancak faiz artırım kararı alınabilmesi için ekonomiye dair verilerin çok keskin bir iyileşmeye işaret etmesi gerekiyor.

AÇIKLAMA "BİRAZ GEVŞEME YANLISI"

ABD ekonomisi dün yayımlanan verilere göre Ocak-Mart döneminde sadece yüzde 0.2 oranında büyüdü. Rakam yüzde 1 olan tahminlerin altında kaldığı gibi büyümenin dördüncü çeyrekteki yüzde 2.2 düzeyine göre yavaşladığını gösteriyor.

Fed istihdam artışı hakkında geçen toplantıda yaptığı açıklamaya kıyasla daha zayıf bir değerlendirmede bulunarak, Mart ayı istihdam verisinin işaret ettiği gibi artışın ılımlı bir hal aldığını belirtti. Fed, işgücü kaynaklarının eksik kullanımında da sadece küçük değişiklikler olduğuna dikkat çekti. Merkez bankası Mart ayı toplantısında eksik kullanım konusunda "iyileşme" kaydedildiğini belirtmişti.

TD Securities'den Gennadiy Goldberg Fed açıklamasını, "Nette bakıldığında beklentilerden zayıf ekonomik verileri göz önüne alırsak biraz para politikasında gevşeme yanlısı" şeklinde değerlendirdi.

Açıklamada Fed'in enflasyon hakkındaki değerlendirmesinde ise sınırlı bir değişim görüldü. Fed petrol fiyatlarının son dönemde istikrar kazandığına ve dolar değerinin dengeye oturduğuna işaret ederek enflasyonun uzun vadeli hedefin "altında kalmaya devam ettiğini" belirtti. Fed önceki toplantıda enflasyonun "gerilediğini" belirtmişti.

New York merkezli Phoenix Financial Services piyasa baş analisti Wayne Kaufman, "Hepimiz Fed'in faizleri normal seviyelere getirmek için can attığını biliyoruz, ancak olgular şu anda adım atılmasını gerektirmiyor" dedi. (Reuters)


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler