FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İngiliz kulüpleri uluslararası transfer şampiyonu

FIFA'nın verilerine göre dünya genelindeki futbol kulüpleri geçen yıl uluslararası oyuncu transferlerine 4,1 milyar dolar harcayarak rekor kırdı. Uluslararası transferlere en çok para verense 1,2 milyar dolar harcayan İngiliz kulüpleri.

İngiliz kulüpleri uluslararası transfer şampiyonu

Bill Wilson

BBC Ekonomi Muhabiri

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) verilerine göre dünya genelindeki futbol kulüpleri geçen yıl uluslararası oyuncu transferlerine 4,1 milyar dolar harcayarak rekor kırdı.

Transfer harcamaları bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,1 arttı ve ilk kez 4 milyar doların üzerine çıktı.

Transfere en çok para harcayanlarsa 1,2 milyar dolarla İngiliz kulüpleri.

İngiliz kulüplerinin yaptığı harcama ise toplamın dörtte birinden fazla. Ayrıca 700 milyon dolarla en çok parayı harcayan ikinci ülke İspanya'dan yüzde 67 oranında daha çok.

Kârlı televizyon anlaşmaları

İngiliz kulüplerine bu kadar çok harcama yapma olanağı veren daha kârlı hale gelen televizyon yayın hakları anlaşmaları.

İngiltere'de 2016-17 ve 2018-19 sezonlarını kapsayan televizyon anlaşmasının bir önceki anlaşmaya göre kulüplere 4,5 milyar dolardan daha fazla gelir getirmesi bekleniyor.

İngiliz kulüpleri uluslararası transferler için oyuncu menajerlerine verilen 236 milyon doların da üçte birinden fazlasını ödedi. İngiliz kulüpleri FIFA'nın "aracılar" diye tanımladığı menajerlere 87 milyon dolar verdi.

FIFA'nın verileri sadece uluslararası transferleri kapsıyor ve ülke içinde kulüpler arasında yapılan transferler yer almıyor.

ITMS sistemi

Veriler FIFA'nın Uluslararası Transfer Karşılaştırma Sistemi ITMS'ye ait. Sistem uluslararası futbol transferlerini modern teknolojiyi kullanarak daha şeffaf ve hukuka uygun kılmak için kurulmuştu.

FIFA Transfer Birimi'nden Mark Goddard sistemin küresel transfer endüstrisini ölçülmesine ve idaresine yardımcı olduğunu söyledi.

2014 yılına ait diğer bazı dikkat çekici veriler şöyle

Toplamda dünya genelinde 13 bin 90 uluslararası oyuncu transferi yapıldı.

Transfer harcamalarının yüzde 87'sini Avrupa kulüpleri yaptı. Farklı Avrupa ülkeleri arasındaki transferler tüm harcamaların dörtte üçünü oluşturuyor.

Brezilya 1.335 gelen ve giden oyuncuyla en faal transfer pazarı oldu. İngiltere en aktif ikinci pazar olurken, Portekiz üçüncüydü. 667 milyon dolarla İspanya en çok transfer parası girdisi olan ülkeydi. 28 yaş 10 ayla Hindistan en yaşlı oyuncuları transfer eden ülke oldu. Çin 100 milyon dolardan fazla harcayarak, uluslararası transferlere en çok para veren ilk 10 ülke arasına girdi. Uluslararası transferlerin onaylanması için kulüplerin bilgileri ITMS sistemine girmesi gerekiyor. Elektronik sistemle transferler hızlı yapılabiliyor ve transferlerde sahte belgelerin kullanılması engellenebiliyor ve 18 yaşın altındaki oyuncuların korunması amaçlanıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler