FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail gazı Türkiye üzerinden taşıyacak

İsrail, Türkiye üzerinden taşımak istediği gaz projesi ile ilgili fizibilite tamamlandı.

İsrail gazı Türkiye üzerinden taşıyacak

İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye'nin İsrail gazının taşınması için en iyi ve en uygulanabilir güzergah olduğunu belirterek, "Fizibilite çalışmaları özel sektör tarafından çoktan tamamlandı, projeler sadece zaman meselesi. Bölgede şu anki durum Türkiye ve İsrail için enerji iş birliğine yönelik böyle bir anlaşmayı gerektiriyor." dedi.

"TÜRKİYE ENERJİ KAYNAKLARININ ÇEŞİTLENMESİNDE MERKEZ KONUMDA"

Cohen, iki ülke ilişkilerinin normalleşme sürecinin tamamlanmasının ardından, Türkiye ile muhtemel bir gaz anlaşması yapılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İsrail gazının Türkiye üzerinden taşınması konusuna değinen Cohen, "Türkiye'nin İsrail gazının taşınması için en iyi ve en uygulanabilir güzergah olduğu görüşlerine tamamen katılıyorum. Jeopolitik açıdan bakıldığında, enerji kaynaklarının doğudan batıya, güneyden kuzeye geçişi için bir merkez konumundaki Türkiye olmazsa, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi çok zor olur." ifadelerini kullandı.

ÖZEL SEKTÖR İYİ NİYETİNİ ORTAYA KOYDU

Türkiye ve İsrail arasında boru hattı yapılmasına yönelik hazırlanan projelerin uygulanabilir olduğunu vurgulayan Cohen, bu konuda özel sektörün iyi niyetini ortaya koyduğunu söyledi. Cohen, boru hattı projelerinin maliyetli çalışmalar olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"FİZİBİLİTE ÇOKTAN TAMAM"

"Sadece boru hattı yapılması, gaz sahalarının geliştirilmesi ve Türkiye'nin güney kıyılarına iletilmesi için gereken miktar bildiğim kadarıyla 4 milyar dolar. Bu hem yatırımcılar, hem inşaat şirketleri ve hem de iki ülke tarafından ciddi bir iyi niyet ortaya konulmasını gerektiriyor. Ben en azından özel sektör tarafında bu iyi niyetin hali hazırda bulunduğunu söyleyebilirim. Çünkü fizibilite çalışmaları özel sektör tarafından çoktan tamamlandı. Bu projelere devam edilmesi sadece zaman meselesi. Çünkü herkes ortada bir ihtiyacın mevcut olduğunun farkında."

"JEOPOLİTİK KONUMU NEDENİYLE TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ"

Dünyanın petrol ve kömür gibi kaynakların tüketimini pek çok sebeple azaltmaya çalıştığını, önemli bir enerji kaynağı olan doğalgazın tedarik edilmesinin ise iyi bir altyapı gerektirdiğini anlatan Cohen, "Jeopolitik konumu sebebiyle, gaz transferlerinin büyük çoğunluğunun Türkiye üzerinden yapılması çok önemli. Türkiye'nin katkısıyla altyapı inşası, boru hattı ve LNG istasyonları yapılması, bu kaynakların etkili bir şekilde kullanılmasını, bu kaynakların batıya ve Akdeniz'in bir parçası olan güneye aktarımını teşvik eder." değerlendirmesinde bulundu.

"ANLAŞMA DOĞAL KARŞILANMALI"

Türkiye ve İsrail arasında yapılacak bir anlaşmanın bölgesel şartlar göz önünde bulundurulduğunda "doğal" karşılanması gerektiğini vurgulayan Cohen, "Bölgede şu anki durum, Türkiye ve İsrail için enerji iş birliğine yönelik böyle bir anlaşmayı gerektiriyor" diye konuştu.

"GELECEK İLİŞKİLERDE GÜVEN ARTIRICI OLACAK"

Cohen, uzun vadede iki ülke arasındaki güvenin yeniden kurulması için bu anlaşmanın çok faydalı olacağını belirterek, "Enerji gibi bir durum gelecek ilişkilerde güven artırıcı önlemler anlamında bir dönüm noktası olacaktır." ifadesini kullandı.

"İSRAİL KABİNESİ YENİ PLANI KABUL ETTİ"

İsrail kabinesinin ülkedeki enerji ve gaz sahalarının geliştirilmesine yönelik yeni planı pazartesi günü kabul ettiği bilgisini veren Cohen, "Birkaç ay önce, hükümet tarafından sunulan bu planın reddedilmesine yönelik bir Yüksek Mahkeme kararı vardı, ama şimdi Kabine tarafından yeni sunulan plan kabul edildi. Eğer konu tekrar Yüksek Mahkeme'ye gitmezse, çalışmalar başlamalıdır." dedi.

İSRAİL KAMUOYUNDA KARŞI ÇIKMA YOK

İsrail kamuoyunda da Türkiye ile enerji anlaşmasına yönelik karşı çıkma görmediğini kaydeden Cohen, "Mısır ile bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz. Ürdün çok küçük bir ülke ve Filistin daha da küçük. Dolayısıyla bu büyüklükte bir ticaret için tek büyük müşteri, Türkiye gibi yeterince büyük ve başka yerlere de ihracat yapabilme kapasitesine sahip bir ülke olmalı." diye konuştu.

İSRAİL KAYNAKLARI ULUSLARARASI PAZARA TÜRKİYE ÜZERİNDEN SUNULACAK

İsrail ile 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından son dönemde hız kazanan normalleşme süreci çerçevesinde, iki ülke arasında yapılacak muhtemel bir gaz anlaşmasıyla bölgedeki kaynakların uluslararası piyasalara Türkiye üzerinden aktarılması bekleniyor. İsrail'in en büyük doğalgaz sahası olan Leviathan ve Tamar'da ise yaklaşık 800 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.

AA

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler