FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Japonya: Savunma Bakanlığı rekor bütçe istedi

Doğu Çin Denizi'nde Japonya ile Çin arasındaki gerilim sürerken, Japonya Savunma Bakanlığı gelmiş geçmiş en büyük bütçe talebinde bulundu. Bakanlık yıllık bütçesinin yüzde 3,5'lik bir artışla 5,05 trilyon yene (48,7 milyar dolar) çıkarılmasını istedi.

Japonya: Savunma Bakanlığı rekor bütçe istedi

Doğu Çin Denizi'nde Japonya ile Çin arasındaki gerilim sürerken, Japonya Savunma Bakanlığı gelmiş geçmiş en büyük bütçe talebinde bulundu.

Bakanlık yıllık bütçesinin yüzde 3,5'luk bir artışla 5,05 trilyon yene (48,7 milyar dolar) çıkarılmasını istedi.

Yıllar boyunca kesinti yapılan savunma bakanlığı bütçesi, bu artış talebi de onaylanırsa üç yıldır art arda yükseltiliyor olacak.

Bu ayın başlarında Japon Savunma Bakanlığı ülke çevresindeki güvenlik koşullarının "giderek kötüleştiğini" belirtmişti.

Bakanlık, Çin'in Doğu Çin Denizi'ndeki faaliyetlerinin büyük kaygı uyandırdığını kaydetmiş, Kuzey Kore'nin de güvenlik tehlikesi oluşturduğunu savumuştu.

Pekin ve Tokyo, Senkaku adaları yüzünden yoğun anlaşmazlık yaşıyor.

Savunma Bakanlığı, 20 adet deniz devriye uçağı satın almak istediğini belirtti. Bakanlık ayrıca hem uçak hem helikoper işlevi görebilen 5 uçakla, 3 insansız hava aracı ve 6 hayalet uçak satın almak istiyor.

Geçtiğimiz günlerde Kyodo Haber Ajansı, Kıyı Muhafaza Birliği'nin yıllık bütçesinin iki kat artırılıp 50,4 milyar yene çıkarılmasını istediğini bildirmişti.

Ekonomide durgunluk işaretleri

Öte yandan, Japonya'da Temmuz ayı tüketici harcamalarında azalma görüldüğü ve fabrika üretimlerinde değişme olmadığı için ekonomi genelinde durgunluk ve kısmen zayıflama oldu.

Bugün yayımlanan resmi verilere göre, tüketici enflasyonu bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 3,3'te kaldı.

Japonya'da satış vergisi Nisan ayında yüzde 5'ten 8'e çıkarıldığından, Temmuz ayındaki "gerçek" enflasyonun aslında yüzde 1,3 olduğu belirtilmekte.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya yaklaşık 20 yıldır deflasyon sorunu yaşıyor.

Japon Merkez Bankası'nın mevcut enflasyon hedefi yüzde 2.

Satış Vergisi

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, 2012'de iş başına geçmesinden bu yana, ekonomiyi canlandırmak amacıyla getirdiği reformlar ülkedeki deflasyon kaygılarına bir ölçüde cevap verdi.

'Abenomics' adıyla anılan reformlar, diğer hedeflerinin yanı sıra tüketicilerin tasarruf edecek yerde para harcamalarını teşvik etmek umuduyla enflasyonu artırmayı amaçlıyordu.

Özel tüketim, Japonya'da ekonomik faaliyetlerin yüzde 60'ını oluşturuyor. Ülkedeki deflasyon yüzünden, tüketiciler, fiyatların daha da düşeceği beklentisiyle para harcamaktan kaçınıyor.

Temmuz ayındaki perakende satışlar biraz umut uyandırarak geçen yıla kıyasla yüzde 0,5 arttı. Haziran ayındaysa yüzde 0,6'lık bir düşüş kaydedilmişti.

Resmi veriler Nisan-Haziran aylarında Japon ekonomisinin, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1,7 oranında küçüldüğünü gösteriyor.

Yıllık küçülme oranıysa yüzde 6,8 olarak hesaplandı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler