FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kriz Kahini’nden korkutan dolar yorumu

Piyasalarda Kriz Kahini olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini’den dolarla ilgili kritik bir yorum geldi. Roubini, doların da kur savaşlarına katıldığını yazdı.

Kriz Kahini’nden korkutan dolar yorumu

New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini’den kur açıklaması geldi. Nouriel Roubini, doların da kur savaşlarına katıldığını yazdı.Project-Syndicate için bir makale kaleme alan Roubini, güçlenen doların FED'in sırf faiz politikasından çıkışını öteleyeceği ve yavaşlatacağını öngördü.

Ünlü ekonomist kur savaşlarının ticaret savaşlarına dönüşebileceği konusunda uyarırken hükümetleri iç talebi canlandırıcı adımlar atmaya çağırdı.

Dünya gazetesinin haberine göre Roubini, “dolar, ikili mali ve cari açık, yükselen enflasyon, yavaşlayan büyüme, stokların artması, iç ve dış borcun artması ve politik istikrarsızlık gibi ekonomik ve finansal kırılganlıkları olan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında da nispeten yükseldi. Çin bile geçtiğimiz yıl para biriminin dolar karşısında zayıflamasına izin verdi ve toplam çıktı büyümesini yavaşlaması hükümetin yuanı daha da zayıflatmasına ikna edebilir. Bu arada ticaret fazlası ise tekrar yükseliyor çünkü Çin çelik gibi arz fazlası olan ürünlerini küresel piyasalara dumping yaparak satıyor” dedi.

Kriz Kahini, “Çok yakın bir döneme kadar ABD’li politika yapıcılar doların güçlenmesinden çok endişeli değildi çünkü ABD’nin büyüme görünümü Avrupa ve Japonya’dakinden daha güçlüydü. Yılın başlangıcında ABD yurtiçi talebinin GSYH büyükmesini güçlü dolara rağmen yüzde 3’e yükseltebilecek güçte olduğuna dair umut vardı. Düşük petrol fiyatları ve yeni istihdamın harcanabilir geliri ve tüketimi artırabileceği düşünülmüştü. Sermaye harcamaları (enerji sektörü dışında) ve konut yatırımları büyüme hızlandıkça güçlenecekti.Fakat bugün farklı bir tablo var ve ABD yetkililerinin döviz kuruyla ilgili gerginliği gittikçe daha aşikar hale geliyor. Dolar herkesin beklediğinden çok daha hızlı değerlendi ve 2015 yılının ilk çeyrek verileri de gösterdi ki, bu yükselişin net ihracat, enflasyon ve büyüme üzerindeki etkileri politika yapıcıların istatistiksel modellerinin gösterdiğinden çok daha büyük ve çok daha hızlı oldu. Dahası, güçlü iç talep gerçekleşemedi; tüketim büyümesi ilk çeyrekte zayıf kaldı, sermaye harcamaları ve konut yatırımları ise daha da zayıftı” diye devam etti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler