FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası faizi yarım puan düşürdü

Merkez Bankası politika faizi olan bir haftalık repo faizini yüzde yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e indirdi.

Merkez Bankası faizi yarım puan düşürdü

Merkez Bankası politika faizi olan bir haftalık repo faizini yüzde yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e indirdi.

Banka'nın açıklamasında petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün enflasyona olumlu yansımasına vurgu yapıldı ve "Başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyondaki düşüş sürecini desteklemektedir. Bu olumlu gelişmeleri değerlendiren Kurul, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir" dendi.

Mevcut para politikası duruşunu 'temkinli' olarak tanımlayan Merkez Bankası, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceğini söyledi.

Merkez Bankası'nın bu yıl için belirlediği enflasyon hedefi yüzde 5 seviyesinde. Aralık sonu itibariyle Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı son enflasyon verisi ise yüzde 8,17'ydi.

Finansal istikrar tarafında Merkez Banası'nın açıklamasında iç-dış talep dengelenmesinin devam ettiği ifade edildi ve "Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir" dendi.

Açıklamada büyümenin desteklenebilmesi için açıklanan yapısal reformların hayata geçirilmesinin önemli olduğuna da dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu'nu kabul ettikten sonra yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nı eleştirmiş ve "Dünyada herkes faizleri indirirken bizim merkez bankamız hala aynı yerde duruyor, inmiyor, neyi bekliyorsun sen?" demişti.

TEB Yatırım: Türk tahvilleri için pozitif

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda faiz indiriminin piyasadaki beklentilere paralel geldiğini ifade etti ve "TL için nötr, sabit getiri piyasası için pozitif" dedi.

Kısa değerlendirmede borsada ise faize duyarlı şirketlerin hisselerinde yükseliş yaşanabileceği yorumu yer aldı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler