FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası faizlerde temkinli duruşunu sürdürüyor

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,25'te sabit tutarak sıkı para politikasını devam ettirdi ve piyasaya petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün enflasyona olumlu yansıyacağını söylese de olası faiz indirimi için bekleyeceği mesajını verdi.

Merkez Bankası faizlerde temkinli duruşunu sürdürüyor

Türkiye'de Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizi dahil tüm faiz oranlarını piyasa beklentileri dahilinde sabit tuttu ve petrolde yaşanan sert düşüşün enflasyona olumlu yansıyacağını söylese de 'sıkı duruşu koruyacağız' mesajı verdi.

Politika faizini yüzde 8,25 seviyesinde tutan Merkez Bankası, karar metnine petrol fiyatlarındaki düşüşle ilgili şu ifadelere yer verdi:

"Başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, mevcut para politikası duruşu altında enflasyonun 2015 yılında Enflasyon Raporunda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceğini öngörmektedir."

Akdeniz havzasında çıkarılan Brent tipi petrolün varil fiyatı yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 30 düşerek 78 dolar seviyesine kadar gerilemişti.

Petroldeki düşüş önemli bir petrol ithalatçısı olan Türkiye'de girdi maliyetlerini aşağı çekerek fiyatların düşmesini sağlıyor.

'Ekonomide canlanma var'

İhtiyatlı bir iyimserlik içerisinde olan Merkez Bankası'nın kararında ekonomik aktivite için de olumlu yorumlar yer alıyor.

"Küresel talep zayıflarken iç talep büyümeye daha fazla katkı vermeye başlamıştır" diyen banka, tüketici kredilerindeki ılımlı büyümenin yanı sıra dış ticaret performansındaki olumlu gelişmelerin cari dengeye olumlu yansıdığını da ifade etti.

Merkez Bankası ve hükümet bir süredir iç talebi kısıp ihracata dayalı büyümeyi teşvik ederek Türkiye'nin yüksek cari açığını azaltmaya çalışıyor.

'Merkez doğru olanı yapıyor'

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, her ne kadar tahvil piyasasında son birkaç gündür faiz indirimi fiyatlanıyor olsa da Merkez Bankası'nın doğru olanı yaptığını ve temkinli duruşunu koruduğunu söyledi.

Demir, "Petroldeki düşüşe rağmen Merkez Bankası kredibilitesine zarar vermeden faiz indirmek istiyor. Bunun içinde enflasyondaki belirgin düşüşün piyasa tarafından da görünür hale gelmesini bekliyor" dedi.

Demir'e göre Merkez Bankası'nın temkinli olmasının bir diğer nedeni de 17 Aralık'ta toplanacak olan ABD Merkez Bankası Fed'in alacağı kararı görmeden hareket etmek istememesi.

"Fed'in yapacağı açıklamalar küresel faiz ortamını değiştirecek nitelikte olabilir. O açıklamayı beklemeleri temkinli duruşun bir parçası" diyen Demir, ilk faiz indiriminin gelecek yılın başlarında olabileceğini öngörüyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler