FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolarda düşüş

Merkez Bankası gecelik ve repo faiz oranlarını değiştirmedi. Geç likidite piyasasında ise borç verme faizini yüzde 11'den yüzde 11,75'e yükseltti. Karar sonrası Dolar/TL kuru 3,64'ün altına geriledi.

Merkez Bankası gecelik ve repo faiz oranlarını değiştirmedi. Geç likidite piyasasında borç verme faizini yüzde 11'den yüzde 11,75'e yükseltti.

Gecelik borç verme oranı yüzde 9,25'de, haftalık repo oranı ise yüzde 8'de sabit kaldı.

Merkez bankası yaptığı açıklamada, dolar kurundaki artışın ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın enflasyonu tetikleme ihtimaline karşılık faizi arttırarak ek parasal sıkılaştırma uyguladığını belirtti.

Faiz koridoru: TCMB'nin gecelik borçlanma ve borç verme faizleri arasındaki koridoru ifade eder. Gecelik borç verme faizi koridorun tavanını, borçlanma faizi ise tabanını oluşturur. Operasyonel yapı gereği gecelik para piyasası faizleri bu koridorun içinde belirlenir.

FT: Örtülü faiz artırımı TCMB'nin bağımsızlığını sorgulatıyor2017 yılına en kötü başlangıcı Türk Lirası yaptıTürk Lirası'nı kim düşürüyor?Açıklamada, Merkez Bankası'nın enflasyonun artmasını engellemek için elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceği ve enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar para politikasının gevşetilmeyeceği de vurgulandı.

Politika faizi: Bir hafta vadeli repo faiz oranıdır. 2010 yılı Mayıs ayında TCMB bir hafta vadeli repo faiz oranını yeni bir likidite aracı olarak devreye sokmuştur. Bu faiz oranının para politikası aracı olarak kullanımı faiz koridorunun da ayrı bir politika aracı olarak kullanılmasını mümkün kılmaktadır.

Karardan sonrası dolar düştü

Kararın ardından 3,69 seviyelerinde olan Dolar/TL kuru 3,64'ün altını test etti.

Merkez Bankası, TL'nin baskı altına girdiği günlerde haftalık repo ihalesi açmayarak, bankaların fonlama ihtiyacını faizlerin daha yüksek olduğu gecelik piyasa ve geç likidite penceresi üzerinden karşılamalarını istiyor.

Politika faizinde artış yerine diğer faizlerde artışa gidilmesi, Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde günlük bazda likidite sıkılaştırmasına gitme ihtimalini artırıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler