FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

OPEC petrol üretiminde ek %1-1.5 kesintiyi yeniden gündeme getirebilir

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) geçen hafta yaptığı toplantıda petrol üretiminde yaptığı kısıntıyı toplam üretimin yüzde 1-1.5'i kadar artırmayı ele aldı.Kaynaklar stokların yüksek kalması ve fiyatlarda baskı yaratmaya devam etmesi halinde bu önerinin yeniden değerlendirilebileceğini söyledi.

OPEC petrol üretiminde ek %1-1.5 kesintiyi yeniden gündeme getirebilir

OPEC üyeleri ve üye olmayan ülkeler 25 Mayıs'ta yaptıkları toplantıda Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid al-Falih de dahil olmak üzere bazı petrol bakanlarının daha fazla kesintiyi görüştüklerini söylemelerine rağmen, üretim kesintilerini mevcut düzeyde dokuz ay daha uzatma kararı almışlardı.

Konuya yakın üç kaynaktan birinin aktardığına göre, yapılan öneri OPEC'in petrol üretim kesintilerinin günde yaklaşık 300,000 varil artırılmasıydı.

OPEC ve OPEC dışı ülkeler petrol üretimini toplam günde 1.8 milyon varil azaltma kararını yılbaşından bu yana uyguluyor. Kısıntıdan OPEC'in payına 1.2 milyon varil düşüyor. Önerilen ek kesinti OPEC'in günde 32 milyon varile yaklaşan üretiminin yüzde 1'ine karşılık gelirken, grubun toplam üretim kresintisini de günde 1.5 milyon varile yükseltecek.

Kaynak, "Bazı senaryoları ele alıp tüm üyelere günde 300,000 varil ek kesintiyi dağıtmak istediler" diyerek, "Fakat sanırım önce bekleyip piyasanın nasıl tepki vereceğini görmek istediler" ifadesini kullandı.

OPEC'in 25 Mayıs'taki toplantısına piyasadan ilk gelen tepki, günlük üretim kesintisinin miktarı artırılmadığı için hayal kırıklığı olmuştu. Brent ham petrol varil fiyatı yüzde 5 düşerek 52 doların altına geriledi. Brent bugün de bu seviyelerde işlem görüyor.

Ancak OPEC yetkilileri yine de önümüzdeki birkaç ay içerisinde dünya çapındaki stok fazlasının eriyeceğini ve piyasa temellerinin dengeye döneceğini umuyorlar. OPEC'in takviminde Kasım ayına kadar herhangi bir toplantı bulunmuyor.

Aynı kaynak, "Önümüzdeki toplantı itibariyle fiyatlar ve piyasadaki durum iyileşmezse bir şeyler yapmak zorunda kalacaklar... Fiyatlar şu an oldukları yerde kalırsa herkes (daha fazla kesintiye) katılacaktır" dedi ve piyasanın ve fiyatların üçüncü çeyrek itibariyle iyileşeceğini tahmin ettiğini belirtti.Reuters

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler