FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar kritik Fed kararını bekliyor

Başta Rusya ve diğer gelişen ülkeler olmak üzere, küresel piyasalarda tansiyon artmışken Fed'in son zamanların en kritik faiz kararını açıklaması bekleniyor. Ancak yatırımcılar alınacak karara değil sadece dört kelimeye odaklandı.

Piyasalar kritik Fed kararını bekliyor

Başta Rusya ve diğer gelişen ülkeler olmak üzere, küresel piyasalarda tansiyon artmışken Fed'in son zamanların en kritik faiz kararını açıklaması bekleniyor.

Fed'in politika faizini yüzde 0 ile 0,25 aralığında korumasına kesin gözüyle bakılıyor. Yatırımcıların asıl dikkat edeceği konu ise karar metninde "faizler kayda değer bir süre düşük seviyede tutulacak" cümlesinden 'kayda değer bir süre' ifadesinin çıkarılıp çıkarılmayacağı.

Fed 'sözle yönlendirme' stratejisi ile yaptığı açıklamalarda para politikasının gidişatına dair ipuçları veriyor ve yatırımcıların da buna göre hareket etmesini sağlıyor.

Genel kanı 'kayda değer bir süre' ibaresinin çıkarılması halinde Fed'in faiz adımına bir adım daha yaklaştığı algısının oluşacağı ve faiz artırımının da 2015'in ortalarında gelmesinin kesinleşeceği yönünde.

Fed Başkanı Janet Yellen bugün TSİ 21.30'da basın toplantısı düzenleyecek.

Barclays Capital, karar öncesinde yatırımcılara gönderdiği piyasa değerlendirmesinde "Fed'in 'kayda değer bir süre' ifadesini açıklamadan çıkarmasını bekliyoruz. Veriler ekonomideki toparlanmayı destekler nitelikte geliyor. Ayrıca Fed'İn büyüme beklentilerinin de yukarı yönde revize edildiğini görebiliriz" dedi.

Kararın bugün TSİ 21.00'de açıklanmasının ardından Fed Başkanı Janet Yellen da 21.30'da basın toplantısı düzenleyecek.

Gelişen ülkeler izlemede

Fed'in kararı ABD ekonomisi kadar gelişen ülkelere sermaye akımlarını da yakından ilgilendiriyor.

Piyasalarda oluşan 'ABD'nin faiz artırımına yaklaşıyor' algısı son haftalarda gelişen ülkelerden fon çıkışları yaşanmasını destekleyen bir gelişme olmuştu.

ABD'de faizlerin yükselmeye başlaması durumunda yatırımcıların daha risksiz olan Wall Street'te yükselen getirilere yöneleceği ve gelişen piyasalardan fon çıkışı yaşanacağı yorumları yapılıyor.

Rusya'daki Ruble sorunlarıyla son günlerde risk algısının yükseldiği Türkiye gibi gelişen piyasalar için Fed'den gelebilecek yeni bir parasal sıkılaşma sinyalinin para birimleri üzerindeki baskıyı daha da artırabileceği de vurgulanıyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler