FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Roubini'den yeni bir kriz iddiası daha!

ABD’li ünlü ekonomist Nouriel Roubini küresel merkez bankalarının para politikalarının yeni bir krize neden olacaklarını iddia etti.

Roubini'den yeni bir kriz iddiası daha!

Roubini'nin Project Syndicate adlı web sitesinde yayınlanan makalesinde 2014’te beliren bir dizi jeolojik riske karşın giderek düşen petrol fiyatlarının ve hisse işlemcilerinin ayı pozisyonlarında kalmaya devam etmelerinin “belirgin bir paradoks” oluşturduğuna dikkat çekti.

Roubini, "mali piyasalar yüz yıl önce önemli bir çatışmanın ortaya çıkabileceğine ilişkin çok düşük bir ihtimale göre fiyatlanmış ve ilk dünya savaşına yol açan riskleri 1914 yazı sonlarına kadar görmezden gelmişti. O zaman piyasalar düşük ihtimali, yüksek etkili kuyruk risklerini fiyatlamakta yetersizdi. Hala da öyleler,” diye yazdı.

Mali piyasaların bugünkü mülayim halini süratle değiştirebileceğine inandığı üç senaryo ortaya atan Roubini’ye göre bunlardan ilki Avrupa ya da ABD’de meydana gelecek bir terörist saldırı sonucu ortaya çıkabilecek “akla yakın bir gelişme.” Sürpriz bir saldırının küresel piyasaların güvenini sarsabileceğini belirten ünlü ekonomist “Piyasalar ihtimali zor hesaplanabilen ancak gerçekleşmesi halinde güven üzerinde büyük etki yapan olan olayların risklerini görmezden gelme eğilimindedir,” dedi.

Roubini, Ukrayna ve Suriye’deki gerilimlerin de artabileceğini belirterek, özellikle Suriye krizinin Ürdün, Lübnan ve Türkiye gibi komşu ülkelerin istikrarını bozabileceğine dikkat çekti.

Roubini son olarak jeopolitik ve siyasi gerilimlerin aynı zamanda meydana gelmeleri durumunda küresel olarak yaygınlaşma ihtimalini daha da artırdığını hatırlattı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler