FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'yla ticaret bitmek üzere

Avrupalı devletler tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle, Rusya'da faaliyet gösteren uluslararası şirketler küçülmeye başladı.

Rusya'yla ticaret bitmek üzere

Geçen ay Moskova'da gerçekleşen bir teknoloji fuarında, Avrupalı iş adamları Rusya ile yapılan ticaretin giderek kötüleştiği gerçeğiyle yüzleşti. Son 6 aydır, Avrupalı devletler tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle, Rusya'da faaliyet gösteren uluslararası şirketler küçülmeye başladı.

Business Insider'da yer alan habere göre, Belçikalı dijital ekran üreticisi Barco'nun Satıştan Sorumlu Genel Müdürü konuyla ilişkin, "Yaptırımları Rus iş dünyası üzerinde etkisi hiç bu kadar net görülmemişti. Şirketler bu durumdan hiç memnun değil. Daha da kötüsü, firmaların yaptırımlara dayanacak gücü kalmadı" dedi.

Şirket, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı bazı devletler tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle, Rus gemi üreticisi iş ortağı United Shipbuilding Corportation ile çalışmalarına devam edemiyor.

Barco'daki bu olay diğer birçok Avrupalı şirket için de emsal teşkil ediyor. Özetle, yaptırımlar en az Rus şirketleri uğrattığı zarar kadar, Avrupalı devleri de zarara uğratıyor.

Ağustos ayında yaptırımların uygulanmaya başlamasıyla, Avrupa'nın Rusya'ya yaptığı ihracatı, bir önceki aya göre yüzde 19 düşerek 9.91 milyon dolar azalmıştı.

'ÇİFTE KULLANIM' LİSANSI

Yaptırımların Avrupalı ekonomiler üzerinde bir diğer kötü etkisi de, Rusya ve Avrupalı devletler tarafından yıllardır kullanılan çifte kullanım lisansının, ambargolar nedeniyle geçerliliğini yitirmesi oldu. Avrupalı devletlerin, Rusya'nın perakende pazarında bir zamanlar güçlü bir yere sahip olan ürünleri artık ülkeye giremiyor.

YENİ ORTAK: ÇİN

Alman ve Belçikalı iş adamları, Rus şirketlerle ortak iş yapmanın artık iyice zorlaştığına ve ortaklık için alınması gereken lisansları almanın artık neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekiyor. Bir diğer yandan, yaptırımlar nedeniyle Avrupalı iş ortaklarını kaybeden Rus şirketler ve bazı Çinli şirketler arasında ticari anlaşmalar imzalanmaya başladı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler