FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soros M. United'e yatırım yaptı

Açıklanan son veriler milyarder George Soros'un Manchester United hissedarı olduğunu ortaya koydu.

ABD denetçi kurum raporu, milyarder yatırımcı George Soros'un Manchester United hisseleri aldığını ortaya koydu.

Hisse Senetleri ve Kambiyo Komisyonu verileri, Soros'un 3 milyar 100 milyon adet A sınıfı hisse senedi aldığını ortaya koydu.

A sınıfı hisseler B sınıfı olanlara göre yönetim yetkisinin daha az olduğu senetler.

Soros'un bu haliyle kulübün yüzde 1,9'luk hissesine sahip olduğu hesaplanıyor; bu pay, pazartesi günü kapanış fiyatlarıyla 40 milyon 700 bin dolara denk geliyor.

Manchester United'ın hisseleri geçen ay New York Borsası'nda satışa çıkmış, kulübün borsa değeri 2 milyar 300 milyon dolar olarak belirlenmişti.

10 Ağustos'taki satıştan bu yana kulübün hisseleri yüzde 6,7 oranında değer kaybetti.

Manchester United 2005 yılında ABD'li Glazer ailesinin kontrolü altına girmişti; spor yatırımları olan milyarder aile, New York'taki satışlardan elde edilen gelirin yarısını alacak.

233 milyon dolar olarak belirlenen gelirin diğer yarısı ise Manchester United'ın borçlarını kapatmak için kullanılacak.

Manchester United'ın dün akşamki ilk lig maçından önce kapanan New York borsasında, takımın hisseleri yüzde 2,7 oranında değer kaybetti.

Soros'un şimdi Manchester United ile ilgilenmesinin bir nedeni olarak takımın yayın haklarının cazibesi gösteriliyor.

Man U'nun yayın hakları

Spor sektörü üzerinde odaklanan Inner Circle Sports yatırım bankasının bir uzmanı olan Philip Hall "Soros Manchester United markasını gücü üzerinde oynadığı bir oyun olabilir; benzer bir şekilde İngiltere'deki medya yayın hakları ile ilgili" diyor.

"Yurtiçi yayın haklarının değerinin 2013-2014 sezonunda yüzde 70 artması bekleniyor; uluslararası medya hakları da keza, ekim ya da kasım ayında açıklanacak; bunlarla ilgili yayın haklarının da değerlenmesi bekleniyor."

Hargreaves Lansdown menkul değerlerden Richard Hunter, Soros'un, Manchester United'in bir "hediyelik eşya ve eşantiyon satış makinesine" dönüşeceği düşüncesiyle hareket ettiğini düşünüyor.

Soros'un Manchester United'a yönelmesinin bir diğer nedeni de futbolun ABD'de giderek daha büyük ilgi görüyor olması olabilir; bu durumda bir ihtimal, ABD kadın futbol takımının olumpiyat şampiyonluğu rol oynuyor.

Richard Hunter "Futbolun önde gelen üç spor branşının hemen ardından geliyor olmasının etkili olduğunu düşünüyorum" diyor.

Hunter, böyle olmakla birlikte futbol kulüplerinin yatırım yapılması güç yapılar olduğunu ifade ederek "United'ın başarıları ortada ama sahada bundan sonra olacaklar belirleyecek hisselerin hareketini. United kaybederse, kötü bir sezon geçirirse bu gelirlerini kemirecektir. Riski yüksek bir yatırım stratejisi bu."

Soros 1992 yılında göz önüne çıkmıştı; yaptığı bahiste İngiliz sterlinin devalue edileceğini tahmin etmiş; bunun sonucu olarak 1 milyar dolar kazanmıştı; Soros o dönemde "İngiltere Merkez Bankası'nı kıran kişi" olarak anılmaya başlamıştı.

Man U'lu Soros

Manchester United'ın taraftar kitlesinin 700 milyon kişiyi bulduğu tahmin ediliyor.

Soros'un mali varlığının 25 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor; bu kaynak Soros Fund Magagement tarafından idare ediliyor.

Soros daha önce, 2008 yılında İtalya'nın AS Roma takımını almayı değerlendirmeye almış, daha sonra kulübün borç sorunları nedeniyle karar değiştirmişti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler