FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'den Gazze'ye enerji desteği

Karadeniz Holding'in enerji santrali gemisi, Gazze'nin elektrik ihtiyacını karşılamaya hazırlanıyor. 100 megavatlık enerji gemisi, Gazze’nin elektrik üretimini ikiye katlayacak.

Türkiye'den Gazze'ye enerji desteği

Al Jazeera'nin haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün Filistin Enerji Bakanı Omer Kittaneh ile basın toplantısında özel sektörün Gazze'ye 100 megavatlık yüzer santral gemisi göndereceğini söyledi.

Palthink adlı düşünce kuruluşunun verilerine göre Gazze'nin elektrik ihtiyacı 350-450 megavat arasında. Bu rakamlara göre yüzer santral gemisi elektrik ihtiyacının 4'te birini karşılayacak. Gazze'ye İsrail ambargosunun kalkması durumunda ise elektrik ihtiyacı 600 megavata çıkacak.

Al Jazeera'ya konuşan Karadeniz Holding yetkilisi ise, İsrail'in müdahalesinden sonra Gazze'nin sadece 100 megavatt elektrik üretebildiğini, yüzer santral gemisinin gitmesiyle birlikte bu oranın 200 megavata çıkacağını ve acil ihtiyacın karşılanacağını açıkladı.

Ticari anlaşma yapılacak

Karadeniz Holding'ten yapılan yazılı açıklamada, Filistin yönetiminin enerji ihtiyacını karşılamak için Karadeniz Holding iştiraki KARKEY'den bir yüzer enerji santrali talebinde bulunduğu bildirildi.
Projenin, diğer ülkeler ile yapılan elektrik alımı sözleşmeleri kapsamında değerlendirilerek, Filistin yönetimi ile yapılacak ticari anlaşma çerçevesinde gerçekleştirileceği duyuruldu.

Takvim kesinleşmedi

KARKEY Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, acil enerji sıkıntısının giderilmesi için Filistin Enerji Bakanı Dr. Omer Kittaneh ile Türkiye ziyareti sırasında teknik ve ticari görüşmeler gerçekleştirildiğini belirtti. Karadeniz, şunları kaydetti:

"Konunun uluslararası hassasiyeti gereği, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm yetkili uluslararası kurum ve kuruluşların gerekli onay ve izinlerinin alınmasına müteakip sözleşme görüşmeleri ve süreci tamamlanarak projenin uygulamaya geçmesi planlanmaktadır. İzin ve onay süreçlerinin tamamlanma takvimi henüz kesinlik kazanmamıştır. Söz konusu izin ve onayların tamamlanarak gerekli uluslararası güvencelerin sağlanmasının ardından, 120 gün içerisinde enerji gemisi filomuzun uygun gemisi Gazze'ye gidecektir."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız takvimle ilgili yaptığı açıklamada, Gazze'ye 100 megavatlık yüzer santral gönderilmesine ilişkin "Orada biraz dalgalardan ve fırtınalardan da korunaklı hale gelmesi için fiziki bazı şartların düzeltilmesi lazım. Basra tarafındaki geminin oradan oraya aktarılması çok fazla uzun sürmeyecek. Oranın fiziki şartlarının yapılması gerek. Bu da en az 1-1,5 aylık mesai demek" demişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler