FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

1 milyondan fazla çalışanı ilgilendiriyor

Ev hizmetlerinde çalışan 1 milyondan fazla kişi Torba Kanun'un özellikle emeklilikle ilgili düzenlemesini bekliyor.

1 milyondan fazla çalışanı ilgilendiriyor

Ancak iş kazası, meslek hastalıkları, emeklilik gibi konulardaki hakları bir ayda kaç gün çalışıldığı belirleyecek.

‘Ev çalışanı'na emeklilik için en az 10 gün gerekli

Torba Kanun'un milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği malum. Fakat ev hizmetlerinde çalışan bir milyondan fazla kişi için yasanın ayrı bir önemi var. Atipik çalışma koşulları sebebiyle temizlik, yemek, çocuk ve yaşlı bakımı gibi ev hizmetlerinde çalışanlar, yıllardır sosyal güvenceden mahrum durumda. Torba Kanun bir nebze de olsa bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor.

İKİ TÜR SİGORTALILIK İMKANI

Ev hizmetlerinde çalışanlar için, ay içinde çalışılan gün sayısına bağlı olarak iki türlü sigortalılık sağlanıyor. Eğer ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az çalışıyorsanız, evsahibi tarafından sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortanız yatırılacak. Yani emeklilik ve sağlık sigortası hakkınız olmayacak. Eğer evde bir iş kazası veya meslek hastalığına maruz kalırsanız, sigortanız devreye girecek ve SGK’dan gerekli yardımları alacaksınız.

EV SAHİBİNE PARA CEZASI
Çalışma gününüz ay içinde 10 ve daha fazla ise bu durumda evsahibi emeklilik de dahil olmak üzere tam sigorta yapacak. Böylece sosyal güvenliğin sağladığı tüm haklardan yararlanabileceksiniz. Bu kapsamdaki çalışanı bildirmeyen ev sahibi hakkında 1134 lira para cezası uygulanacak. (BUGÜN)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler