FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10 bin memur Maliye'ye takıldı!

Maliye Bakanlığı 10 bin kişi olarak düşünülen koruma memurlarına maliyetinden dolayı sıcak bakmıyor.

10 bin memur Maliye'ye takıldı!

Kamuoyunda, "rejim muhafızları" olarak nitelendirilen, statlarda ve üniversitelerde görev yapacak özel statülü koruma ordusu, Ankara'yı da karıştırdı. Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; Maliye Bakanlığı, ilk etapta 10 bin kişi olarak düşünülen yeni koruma ordusunun bir yıllık maliyetinin en az 500 milyon lira olacağını hesapladı. Ayrıca, özel korumaların maaşlarının ne olacağı da yine tartışma konusu oldu.

EMNİYET'TEN MALİYE ZİYARETİ
Başbakan Erdoğan'ın, ABD'de yaptığı, statlardaki özel güvenliklerin kaldırılarak yerine polislerin getirileceğine ilişkin açıklamasının ardından, 10 bin özel koruma polisi alımı için düğmeye basıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bürokratlar, Maliye Bakanlığı'na ziyaret ederek, projenin ayrıntıları hakkında bilgi verdiler. Bu bilgiler doğrultusunda, özel korumaların özlük haklarının ne olacağı tespit edilecek.

EK ZAM DA İSTEDİLER
Emniyet yetkilileri, özel koruma polislerinin maaşlarının da, aynı statüde görev yapan diğer polislerle eş değer olmasını önerdi. Buna göre, özel koruma polislerinin maaşlarının 2-2.500 lira arasında olması öngörülüyor. Emniyet yetkilileri, özel korumalarla ilgili yaptıkları ziyarette, mevcut polisler içinde ek iyileştirme talebinde bulundu. Maliye Bakanlığı ise taleplerle ilgili bir çalışma yapılmasını kararlaştırdı.

MALİYET ÇOK YÜKSEK ÇIKTI
Maliye Bakanlığı bürokratlarının yaptığı ön hesaplamaya göre, özel koruma ordusu bütçeye önemli miktarda yük getirecek. Buna göre, prim, vergi ve diğer yüklerle birlikte bir koruma polisinin maaş maliyeti 3 bin 3 bin 500 lira arasında olacak. Ayrıca, aynı polis için yapılacak olan, giyim, gıda, silah, üniforma gibi harcamalarda eklendiğinde kişi başına bir koruma polisinin maliyeti aylık 5 bin liraya çıkıyor. 10 bin koruma polisinin alınacağı var sayıldığında ise projenin toplam bütçeye yıllık yükü en az 500 milyon lirayı bulacak.

YÜZDE 30 POLİS FAZLASI VAR
Maliye bürokratları, 10 bin özel koruma polisinin alınmasına ilişkin açıklamaların ardından, Türkiye'nin mevcut polis sayısını da mercek altına aldı. Yapılan değerlendirmelerde, Türkiye'deki polis sayısı, Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında yüzde 30 daha fazla çıktı. Maliye Bakanlığı bürokratları bu nedenle, özel koruma ordusunun kurulmasına sıcak bakmıyor. Ancak, hükümetten bir talimat gelmesi halinde, projenin maliyeti hesaplanarak hükümete sunulacak.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler