FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

130 bin işçi grev kararı almıştı! Sanayicilerden 'lokavt' kararı (Lokavt nedir?)

Türk Metal Sendikası'na bağlı olan 130 bin işçinin grev kararı alması üzerine Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası lokavt (işten uzaklaştırma) kararı aldıklarını borsaya bildirdi.

130 bin işçi grev kararı almıştı! Sanayicilerden 'lokavt' kararı (Lokavt nedir?)

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındı.

MESS tarafından daha önce yapılan açıklamda yer alan bilgiye göre, MESS üyesi şirketler imalat sanayi cirosunun yaklaşık dörtte birini oluştururken; üyelerin Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 30 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. MESS üyeleri, imalat sanayi ihracatının da yüzde 39'unu gerçekleştiriyor.

Sendika kapsamındaki şirketlerden Ford Otomotiv tarafından bu sabah KAP'a yapılan açıklamada, lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiğinin kendilerine bildirildiği ifade edildi.

Otomotiv ana sanayi ve beyaz eşya üreticilerinin de aralarında bulunduğu metal sektöründe çalışan 130,000 işçinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine işçi sendikaları grev kararı almıştı.

Daha sonra MESS ilk altı ay için ücret artış teklifini %10'a çıkarmış ancak Türk Metal Sendikası teklifi reddetmişti.

İşçi tarafını temsil eden Türk Metal ve Özçelik-İş, sözleşmenin ilk altı ayı için %26; Birleşik Metal-İş ise %34 ücret artışı talep ediyor.

Borsada işlem gören şirketlerden Arçelik, Aygaz , Ford Otosan, Karsan, Otokar , Tofaş ve Türk Traktör grev kararını KAP'ta duyurmuştu. Ayrıca KAP'a lokavt kararını bildiriyorlar.

‘GREVE KARŞI LOKAVT’

Firmalardan KAP’a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği şirketimize bildirilmiştir.

Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

LOKAVT NEDİR?

Lokavt, greve çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırması. Lokavt işçilerin işten çıkarılması değil, işveren tarafından çalıştırılmamasına verilen isim. Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalıyor. 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasasına göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmalarına deniyor.

KAYNAK:REUTERS

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler