FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

15 bin metal işçisi grevde

Birleşik Metal-İş sendikasına bağlı 15 bin metal işçisi, 10 kentteki 22 fabrikada greve başladı. İşçiler, düşük ücret artışları ve toplu sözleşme haklarının kısıtlanmasından şikayetçi

15 bin metal işçisi grevde

Metal işçilerinin grev başlanıgıcı Gebze'deki Cengiz Makina'da verildi. Kısa sürede yurdun farklı illerinden 15 bin metal işçisi; düşük ücret artışları ve toplu sözleşme haklarının kısıtlanması sebebiyle greve katıldı.

Birleşik Metal-İş sendikasına bağlı 15 bin metal işçisi, perşembe sabahı 10 kentteki 22 fabrikada greve başladı. Grevler Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, İzmir, Bilecik, İstanbul ve Gebze’de gerçekleşecek.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko, sabah 09.00’da Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Cengiz Makina adlı işyerinde grevin başlangıcına katıldı.

Birleşik Metal-İş sendikasının basın açıklamasında, bu işkolunda çalışan bir işçinin aylık en düşük gelirinin net 866 lira olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) işçilere 100 lira maaş artışı önerdiğini söyleyen açıklamada, işçilere üç yıllık sözleşmeler önerilerek toplu sözleşme haklarının kıstlandığı belirtiliyor.

Sendikanın basın açıklamasında ikinci grevin de 19 Şubat’ta başlayacağı duyuruldu.

Birleşik Metal-İş ne istiyor?

" - Saat ücreti 5.58 TL’nin altında olan işçiler için saat ücretinin 5.58 TL’ye tamamlandıktan sonra 8.97’yi geçmemek üzere 40 kuruş iyileştirme yapılsın."

"- İyileştirmenin ardından bütün işçilere yüzde 5 artı 105 kuruş zam yapılsın. Buna göre, 898 TL net ücret alanların toplam net zammı -ikramiye hariç- 282 TL olacak. Net 1374 TL civarında ücreti olanlar için 305 lira zam talebi taslağa konulacak. 1374 TL’nin üzerinde alanlar için zam oranları kademeli olarak düşecek. 2, 3. ve 4. altı ay için de enflasyon artı yüzde 2 zam talep edilecek."

Taslakta ayrıca; vergi dilim artışlarının patronlar tarafından karşılanması, bayram, izin, yakacak gibi sosyal ödemelere yüzde 30 zam, 37.5 saatlik haftalık çalışma, yıllık izin sürelerinin arttırılması, günlük 30 dakika çalışma saatinden sayılacak mola hakkı talepleri de yer aldı.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler