FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

15 bin öğrenciye burs

Platform oluşturan Malatyalılar, hemşerisi olan 15 bin öğrenciye burs vermeye hazırlanıyor.

15 bin öğrenciye burs

Bir ilin kalkınmasında eğitimin birinci şart olduğuna kanaat getiren Malatya’daki sivil toplum kuruluşları, Malatya Eğitim Bursu Projesi (MEBP) etrafında birleşti. Platform oluşturan Malatyalılar, hemşerisi olan 15 bin öğrenciye burs vermeye hazırlanıyor.

Kalkınmanın ilk şartı olarak eğitimi gören Malatya’daki sivil toplum kuruluşları güçlerini birleştirdi.

Malatya İş Adamları Derneği’nin (MİAD) öncülüğünde projelendirilen, Malatya Valiliği’nin desteklediği Malatya Eğitim Bursu Projesi (MEBP) ile 15 bin Malatyalı üniversite öğrencisine burs vermeye hazırlanan Malatyalı sivil toplum kuruluşları, Türkiye’de bir ilk olan bu modeli tüm yurda yaymayı hedefliyor.

Projenin işlemesi için oluşturulan Malatya Eğitim Bursu Platformu’nda 54 kurum yer alırken, 3 ayda 7 bin 870 kişinin başvurduğu proje çerçevesinde 717 öğrenciye burs verildi. Aylık 150 TL olarak belirlenen ve 8 ay süre ile verilen MEBP tamamen www.malatyaegitimbursu.com sitesinden web tabanlı olarak yürütülüyor.

Türkiye’de bir ilke imza atıldı
Malatya Eğitim Bursu Projesi’nin (MEBP) tanıtımının yapıldığı basın toplantısında konuşan Malatya İş Adamları Derneği (MİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirterek, “İl bazında bu kadar geniş katılımla gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projemiz MEBP, Türkiye’ye de model olacak. İşadamları olarak bizler diyoruz ki; ailelerimizin mutlu olması için çevremizin ve ülkemizin de mutlu olması gerekir. Bu bir yarıştır. Eğitim alanında başlattığımız bu yarışmada hiçbirimiz geride kalamayız. Böyle bir lüksümüz yok. Eğitim kapıları açan bir anahtardır” dedi.

İşadamlarının bir yandan vergilerini verirken diğer yandan da ‘sosyal sorumluluk olarak bu ülkeye neler kazandırabilirim’ düşüncesini akıllarından çıkarmamaları gerektiğine dikkat çeken Akdaş, “Bizler kendimizi bu yönden de test ediyoruz. Örneğin ben, günümün bir iki saatini ‘bu ülkeye daha nasıl hizmet verebilirim’ fikri ile geçiriyorum. Ve emin olun ki; bir ülkede eğitim sorununu çözerseniz aslında birçok kronik sorunu da kökünden çözmüş olur, kendini daha iyi ifade eden, anlayan ve algılayan bir toplum yaratmış olursunuz” diye konuştu.

Geleceğin Özalları ve İnönüleri bu proje sayesinde yetişecek
Malatya’nın Türkiye’nin 24. büyük şehri olduğunu ve ekonomik büyüklük açısından ise 44. sırada yer aldığını vurgulayan Yunus Akdaş, bu proje ile ekonomik büyüklükte Türkiye’nin 15. ili olmayı hedeflediklerini söyledi. Bunu gerçekleştirmenin eğitim kalitesini yükseltmek ile gerçekleştirilebileceğini ifade eden Akdaş, proje çerçevesinde 15 bin Malatyalı öğrenciye burs vereceklerini kaydetti. Malatyalılar olarak sadece tarihleri ile övünmenin yeterli olmadığına dikkat çeken Akdaş, “Malatyalı tüm dostlarımızı bu projenin daha geniş bir tabana yayılmasına katkı sağlamalarını bekliyoruz” dedi.

Türkiye genelinde 40 bin Malatyalı gencin üniversitelerde okuduğunu vurgulayan Yunus Akdaş, “Bu öğrencilerimizin bazıları iki yıllık üniversitede okurken bazıları yüksek lisans yapıyorlar. Bu iki kesimi burs programına dahil etmedik. Sadece lisans eğitimi alan 15 bin Malatyalı üniversite öğrencimizin bu projeden yararlanmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Bugüne kadar Malatya kökenli sivil toplum kuruluşlarının 2 bin 500 üniversite öğrencisine burs verdiğini açıklayan Yunus Akdaş, şöyle konuştu:
“12 bin 500 öğrencimiz daha burs bekliyor. Bu arkadaşlarımıza da elimizi uzatmalıyız. Bunun için tüm gücümüz ile çalışıyoruz. Bu doğrultuda projemizi daha geniş kesime yaymamız lazım. Geleceğin Özallarını, İnönülerini yetiştirmek istiyor isek, bu projeye destek vermemiz gerekiyor.”

Yerel yönetimlerle işbirliği yapıldı
Toplantıda konuşan Malatya Valisi Doç. D.r Ulvi Saran ise, bugüne kadar Malatyalıların dernek ve vakıflar aracılığı ile burs verdiklerini, ancak bunun daha sistematik bir hale dönüşmesi için, böyle bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Vali Saran, “Burs konusunda dağınıklık vardı. Ancak kimlerin esas ihtiyaç sahibi olduğu yeteri kadar tespit edilemiyordu. MEBP’in web tabanlı sistemi sayesinde bu sorun ortadan kalktı” dedi.

MİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Naci Ekşi ise, Malatya merkezinin yanı sıra ilçeler ve köylere kadar inilerek, projeyi tüm Malatya’ya yaymak için hızlı bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Naci Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçe belediye başkanlarımızla, kaymakamlarımızla ve muhtarlarımızla birebir temasa geçerek, ilçelerimizde ve köylerimizde burs ihtiyacı olan ve burs almayan öğrencilerimizi tespit edeceğiz ve bu konuda yerel yönetimleri uyandıracağız.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler