FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5 bin lira maaşla işçi bulamıyorlar

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, “5 bin lira maaşla çoban bulamıyoruz. Yeni nesil daha sosyetik işlere yöneliyor. Ben kendi oğluma kasaplık yaptıramadım” diye konuştu.

5 bin lira maaşla işçi bulamıyorlar

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, tarım ve hayvancılık sektöründe ara eleman sorununun inanılmaz boyutlara ulaştığını vurgulayarak, “Üyelerimiz tarımda çalışacak işçi, hayvancılıkta çoban bulamıyor. Sektör zor durumda” dedi. Çandır’ın hayvancılık sektörüne ilişkin tespitlerini destekleyen ATB Meclis Üyesi Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, “5 bin lira maaşla çoban bulamıyoruz. Yeni nesil daha sosyetik işlere yöneliyor. Ben kendi oğluma kasaplık yaptıramadım” diye konuştu.

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) 25’inci meclis toplantısına tarım topraklarının imara açılması ve hayvancılık sektöründe yaşanan ara elaman eksikliğine yönelik dikkat çekici tespitler damgasını vurgu. ATB toplantı salonunda gerçekleştirilen mecliste konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, insanların tarımdan umudunu yitirdiğini, yetkili kurumların devrim nitelinde kararlar almasının şart olduğu uyarısını yaptı.
YUTKUNDUM KALDIM

Korkuteli’nde iki çiftçi arasında yaşanan diyalogu meclis üyeleri ile paylaşan Çandır, “Köy konağında otururken orta yaş üzeri iki köylünün konuşmasına kulak misafiri oldum. Biri diğerine ‘Buraların imar işi bir an önce bitse keşke’ dedi. Diğeri ise ‘Ne yapacaksın ki imara açılsa’ diye sordu. Çiftçi, ‘Tarımdan bir şey kazanamıyoruz en azından kira gelirimiz olur rahat ederiz’ diye cevapladı. Bu durum karşısında yutkundum ve söyleyecek bir söz bulamadım. Çünkü insanlar tarımdan umudunu yitirmiş, imar ve inşaattan gelir elde etme kolaycılığını umut olarak görüyor. Bu sadece Korkuteli’nde değil Antalya’nın bekli de Türkiye’nin birçok yerinde böyle” diye konuştu.
İŞ VAR İŞÇİ YOK

Tarımda yaşanan kopmayla birlikte sektördeki ara eleman sorununun inanılmaz boyutlara ulaştığını vurgulayan Çandır, şöyle dedi: “Sanayide karşılaşılan ara eleman sorunu tarım sektöründe de hissedilir düzeyde baş göstermeye başladı. Üyelerimiz tarımda çalışacak işçi bulamamaktan yakınıyor. Hayvancılıkta sık sık gündeme gelen, hatta en son Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) çalıştayında da öne çıkan çoban bulamama sorunu, yoğun emek gerektiren örtü altı tarımda da bizleri zor durumda bırakan sorunların başında geliyor.”

KENTLERE AKIN VAR

“Tarımdan elini çeken gençler, bir daha tarıma dönmek istemiyor. Sadece işçi olarak değil insanlar kendi ata toprağını bırakarak vasıfsız oldukları işlerde ‘Ne iş olsa yaparım ağabey’ mantığıyla çalışmak için kentlere akın ediyor. Geçtiğimiz 7 yıllık dilime baktığımızda ilimiz en fazla göç alan kentler sıralamasında hep ilk dörtte olmuş, nüfusumuz 2,2 milyonun üzerine çıktı. Türkiye’nin nüfus büyüklüğü açısından en kalabalık 5. kentiyiz, ancak halen başta da belirttiğim gibi tarımda çalışacak işgücüne ulaşmakta her geçen gün daha da çok zorlanıyoruz.”
ACİL TEDBİR ALINMALI

Sorunun çözümü için orta ve uzun vadeli planlar yapılması gerektiğini söyleyen Çandır, “Buna karşın ülkemizde 15-19 yaş aralığında ki 950 bin gencimiz ne eğitim görüyor ne de işgücüne katılıyor ve kayıp nesil olarak niteleniyor. En azından kendi tükettiği kadarını üreten bir ülke olmak için orta ve uzun dönem planlamaları yapılmalı, politika oluşturanlar tarafından bu konuda acil tedbirler alınmalı ve sektörde çalışacak işçi adaylarının özendirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalı” dedi.
5 BİN LİRA MAAŞA ÇOBAN BULAMIYORUZ
ATB Başkanı Ali Çandır’ın hayvancılık sektöründe çoban bulunamadığına ilişkin tespitlerini destekleyen ATB Meclis Üyesi Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, “5 bin lira maaşla çoban bulamıyoruz. Süreç bu kadar vahim bir hale geldi. Yeni nesil daha sosyetik işlere yöneliyor. Ben kendi oğluma kasaplık yaptıramadım. Benim verdiğim maaştan daha azına başka sektörde çalışıyor. Böyle giderse hayvancılık diye bir sektör kalmayacak” diye konuştu.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, tarım ve hayvancılık sektöründe ara eleman sorununun inanılmaz boyutlara ulaştığını vurgulayarak, “Üyelerimiz tarımda çalışacak işçi, hayvancılıkta çoban bulamıyor. Sektör zor durumda” dedi.
SOSYETİK İŞLER REVAÇTA

Çandır’ın hayvancılık sektörüne ilişkin tespitlerini destekleyen ATB Meclis Üyesi Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, “5 bin lira maaşla çoban bulamıyoruz. Yeni nesil daha sosyetik işlere yöneliyor. Ben kendi oğluma kasaplık yaptıramadım” diye konuştu. (HÜRRİYET)

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler