FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5 milyon memura kötü sürpriz

Temmuzda enflasyon farkı alamayacak olan yaklaşık 5 milyon memur ve memur emeklisini 2015’te de kötü bir sürpriz bekliyor.

5 milyon memura kötü sürpriz

Geçen yıl Memur-Sen’in masada imzalayarak kabul ettiği toplu sözleşmeye göre 2.8 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisine bu yıl enflasyon farkı ödenmeyecek. 2015'te ise enflasyon farkı geçmiş yıllardan farklı olarak, istenirse 6’şar aylık dönemlerle istenirse de yılın sonunda bir defada verilecek.

2014 öncesinde memura ilk 6 aylık enflasyon farkı temmuz, ikinci 6 ayda oluşan enflasyon farkı da ocak ayı maaşıyla birlikte ödeniyordu. 2015'te ise yeni hesaplama yöntemi nedeniyle ilk 6 aylık dönemde 6 aylık enflasyon, ikinci 6 aylık dönemde ise yıllık kümülatif enflasyon dikkate alınacak. Dolayısıyla eski hesaplamayla ikinci 6 aylık dönem için enflasyon farkı çıksa da yeni hesaplama yöntemi enflasyon farkı ödenmesine izin vermeyecek.

Örneğin memura yüzde 3 artı 3 zammın verileceği 2015’in ilk 6 ayında enflasyon yüzde 2, ikinci 6 ayında yüzde 4 gerçekleştiğinde, yeni yöntem nedeniyle memur ve memur emeklileri hiçbir şekilde enflasyon farkı alamayacak. Oysa bugüne kadar kullanılan eski hesaplama sistemi kalsaydı, memur ilk 6 ayda fark alamayacak, ancak ikinci 6 ayda 1 puan enflasyon farkını hak edecekti.

Bugün'ün haberine göre, 2015’te uygulanacak toplu sözleşmede, enflasyonun yüzde 3 artı 3’lük zammı aşması halinde maaşların, “6 aylık veya 12 aylık dönemlere ilişkin enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1’inden geçerli olmak üzere” artırılacağı ifadesi konuldu.Sözleşmede “ve” yerine “veya” kelimesinin kullanılması nedeniyle hükümetin enflasyon farkını ilk 6 ayda ödeme zorunluluğundan kurtulduğu belirtiliyor.
Temmuzdaki kayıp en az 2 milyar lira

Bu yıl enflasyon farkı uygulanmayacağı için önümüzdeki hafta açıklanacak ilk 6 aylık enflasyon nedeniyle oluşacak zam farkı memura ödenmeyecek. TÜİK ilk 5 aylık enflasyonu yüzde 5,38 olarak açıkladı. 6 aylık enflasyonun da bu düzeylerde gerçekleşmesi halinde yüzde 3 artı 3’lük zamda bile yaklaşık 2 puanlık fark oluşacak, bu yolla memur ve emeklilerin cebine 2 milyar lira civarında ilave zam girecekti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler