FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

500 bin işçi mağdur

Hak-İş Başkanı Arslan, 500 bin işçinin toplu iş sözleşmesi yapılmadığı için zor durumda kaldığını belirtip, 'Toplu İş İlişkileri Yasa'sı çıkmalı' dedi.

500 bin işçi mağdur

Çalışanlar dört gözle, iş hayatına önemli yenilikler getirecek Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasını bekliyor. Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan da, tasarının henüz yasalaşmamış olması nedeniyle ciddi bir kaosun yaşandığı, binlerce işçinin toplu iş sözleşmesi yapılamadığı için ücret zamlarını alamaması nedeniyle mağduriyet içerisinde olduğunu söyledi.

"Çalışma hayatının en önemli gündem maddesini Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı oluşturmaktadır" diyen Arslan, şunları kaydetti: "Şu anda 900'ün üzerinde işyerinde 250 bin işçi toplu iş sözleşmesi yapılmadığı için mağdur durumdadır. Mevcut şartlar ve çözümsüzlük ortamı Eylül ve Kasım ayına kadar devam ederse bu rakam toplamda 500 bin işçiyi bulacaktır. Hakİş olarak Parlamento'yu, hükümeti ve Çalışma Bakanlığı'nı göreve davet ediyoruz; Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın bir an önce yasalaşmasını istiyoruz."

'ÖNCE YASA ÇIKMALI'
Mahmut Arslan ayrıca, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı yasalaşmadan, kıdem tazminatı konusunun gündeme getirilmesi ya da tartışma konusu yapılmasını da gayri ciddi bir yaklaşım olarak değerlendireceklerini ifade etti.

İŞSİZLİK FONUNA GENÇLİK AYARI
Ekonomi yönetimi, sayısı 2 milyonu aşan genç işsizler için köklü adımlar atmaya hazırlanıyor. İlk adımda işbaşı eğitim programına katılan gençlere 6 ay süresince 740 lira maaş bağlanacak. İkinci adımda toplam 58 milyar liralık varlığı bulunan İşsizlik Sigorta Fonu kaynaklarının kullanımında, gençlere pozitif ayırımcılık yapılacak. Fon'dan yararlanılması için gereken prim ödeme gün sayısına sahip olmayan gençlere, kolaylık sağlanacak. Uzun süreli genç işsizlere verilen aylık işsizlik ödeneğinin tutarı artırılacak. Türkiye istihdamda AB ülkelerini geride bırakırken, İş-Kur yılın ilk 8 ayında, 250 bin kişiyi işverenle buluşturdu. Kurum Mart 2002'den Temmuz 2012'ye kadar, 2 milyon 633 milyon kişiye de 6 milyar lira işsizlik parası ödedi.

(Takvim)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler