FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

6.3 milyon borçluya 90 milyarlık fırsat!

Borç yapılandırma fırsatı 6.3 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Bu kapsamda borçlar yüzde 80 oranında silinecek.

6.3 milyon borçluya 90 milyarlık fırsat!

Bakan Ağbal, trafik cezalarından SGK primlerine ve vergilere kadar geniş yelpazedeki bu fırsatı son güne bırakmayın uyarısı yapıyor.

Borç yapılandırmasına başvuruları 31 Ekim’de sona eriyor. Akşam'da yer alan habere göre bu çerçevedeki cezaları, askerlik, seçim, nüfus, karayolu geçiş ücreti ve RTÜK idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta, işsizlik sigortası, SGDP, genel sağlık primleri alacakları gibi birçok alacak ile bunların her türlü faiz, zam, gecikme zammı ve faizi, cezai faiz ile gecikme cezaları yeniden yapılandırılacak.

KİMİN BORCU VAR?

Yasanın çıktığı dönem itibarıyla vergi dairelerine 6,3 milyon vatandaş borçlu durumdaydı. Toplam alacak miktarının büyüklüğüyse 90 milyar lira seviyesinde. Bu kapsamda 4.2 milyon seviyesinde mükellefin 6.5 milyar lira trafik cezası, 158 bin kişinin 1.1 milyar lira tutarında ecrimisil borcu, 581 bin kişinin 2.1 milyar lira Yurt-Kur Öğrenim ve Harç Kredileri borcu var. Ayrıca, 8,9 milyon kişi ve işverenin de SGK'ya 68 milyar lira seviyesinde kesinleşmiş prim borcu bulunuyor.

YÜZDE 80'İ BULUYOR

Uygulama kapsamında mükellefler, 30 Haziran 2016'dan önceki dönemlere ait vergi ve cezaları için başvurabilecek. Bu tarih itibarıyla gecikmiş vergi borçlarında Yİ-ÜFE oranında yapılandırmaya gidilecek, peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 50 indirim de yapılacak. Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılması durumunda ise mükellefler yüzde 80'e varan indirimden yararlanabilecek.

FUTBOL KULÜPLERİ

Ayrıca belediyelerin idari para cezaları hariç, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları, belediyelere ödenmesi gereken paylar beyana dayanan vergiler de yeniden yapılandırma kapsamında yer alacak. Düzenlemeyle spor kulüplerine de borçlarını 36 taksitte yapılandırma imkanı sağlanıyor.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükellefler, başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi üzerinden ya da bağlı oldukları vergi dairelerine yapabilecekler. Birden fazla vergi dairesine borcu olanların, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekiyor.

SON TARİH NE ZAMAN?

Başvuruların en geç 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Yapılandırılan borçlar, tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebilecek. Peşin ödemeler, ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 30 Kasım 2016 tarihine kadar yapılacak. Peşin ödemelerde, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı veya faiz uygulanmayacak.

TAKSİTLE ÖDEME MÜMKÜN MÜ?

Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde, 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek ve ilk taksit 30 Kasım 2016 tarihine kadar, kalan taksitler de ikişer aylık dönemler halinde ödenecek.

ÖDEMEYİ UNUTAN NE YAPACAK?

Yapılandırmanın devam edebilmesi için ilk iki taksitin zamanında ödenmesi gerekiyor. Ayrıca, taksitlerden bir yılda en fazla ikisinin gecikmeli veya eksik ödenmesi, kanunun ihlal nedeni sayılmayacak, bu durumda, diğer taksitler ilgili dönemlerinde ödenebilecek.

50 LİRANIN ALTINDAKİ SİLİNİYOR

Yapılandırma ile vadesi 31 Aralık 2011'den önce olan ve 50 lirayı aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçiliyor. Devlette bu kapsama giren 29 milyon dosya bulunurken, düzenleme ile 1,2 milyar liralık kamu alacağından vazgeçilmiş oluyor. Matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflere vergi incelemesinden muafiyet olanağı getirilirken, yapılandırılan borçların kredi kartı ile ödenebilmesine imkan tanınıyor.



Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler