FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

7 milyon dolarlık Türk formülü!

Plan Türkiye üzerinden kara geçişi

7 milyon dolarlık Türk formülü!

Ankara'da enerji yönetimi, Rusya'nın Kırım'la birlikte zirveye ulaşan krizde Ukrayna'yı enerji oyununda devre dışı bırakmak için geliştirdiği 16 milyar dolarlık yatırım gerektiren Güney Akım Doğalgaz Projesi'nde, 7 milyar dolarlık tasarruf sağlayacak ‘Türk' formülünü gündemine aldı. Uzmanlarınca, ‘basit ve uygulanabilir' olarak değerlendirilen formül, Güney Akım'da boru hattının yatırım ve işletme maliyeti son derece yüksek olan deniz gibi yerine Türkiye'den karadan geçirilmesini öngörüyor. Deniz geçişinin maliyeti, 16 milyar dolar. Kara geçişinin yatırım maliyeti 9.1 milyar dolar.
DENİZ ALTINA 925 KM

Olcay Aydilek'in haberine göre, Ankara'da enerji kulislerini hareketlendiren ve bir süre sonra resmi yollar üzerinden Rusya'ya da iletilmesi beklenen formülün ayrıntılarına ulaştı. Rusya'nın, Avrupa ve Türkiye'ye gaz sevkiyatında Ukrayna'yı bay-pass etmek için geliştirdiği Güney Akım Doğalgaz Projesi, Karadeniz'in altına döşenecek her biri 925 kilometre uzunluğunda toplam 3 bin 700 kilometre 4 adet paralel boru hattından oluşuyor. Deniz altı yatırım ve işletme maliyetleri, karaya göre 1'e 4-5 daha fazla olduğu için bu projenin hesaplanan deniz geçiş yatırım maliyeti yaklaşık 16 milyar dolar.
İKİ ÜLKE İÇİN ‘KAZAN-KAZAN' FORMÜLÜ

BOTAŞ'da bir dönem doğalgaz boru hattı ve işletmecilik deneyimine sahip olan bazı uzmanlar, bu formülün, Rusya ve Türkiye için ‘kazan-kazan' ilkesinin de işletilmesi anlamına geldiğini söyledi. Uzmanlar, kara geçişi alternatifinin Rusya'nın Türkiye'ye ek doğalgaz satmasına olanak sağlayacağını, deniz işletmeciliğinin risk ve maliyetlerini de ortadan kaldıracağını söyledi.

'SEÇİM YILLARINDA ÖZELLEŞTİRME DEVAM EDECEK'

Ankara Genç İşadamları Derneği yönetimini kabul eden Enerji Bakanı Taner Yıldız, 16 yerli kömür ve doğalgaz santralından oluşan zincirin tamamını belli bir süreçte özelleştirmeyi düşündüklerini söyledi. 2014 ve 2015 seçim yılları olsa da programları kesintiye uğratmayı düşünmediklerini belirten Yıldız, şöyle konuştu: “Politikalarımız ciddi kararlıkla devam edecek. Özellikle Konya-Karapınar, Afşin-Elbistan, Eskişehir-Alpu gibi yerlerimizdeki yerli kömürlerimizin değerlendirilmesine dönük çalışmaları da devam ettireceğiz.”

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler