FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD petrol üretimi ve tüketiminde dünya lideri

ABD, dünya genelinde petrol üretimi ve tüketiminde geçen sene yine ilk sırada geldi.

ABD petrol üretimi ve tüketiminde dünya lideri

British Petroleum (BP) 2017 Dünya Enerji İstatistik Görünümü ve geçmiş yıllardaki raporlarından derlenen bilgilere göre, ABD petrol ve petrol ürünleri üretiminde geçen yıl zirvede yer aldı.

Düşük petrol fiyatlarından olumsuz etkilenen ABD'nin petrol üretimi, 2016'da bir önceki seneye göre yüzde 3,2 düşüş göstermesine rağmen, geçen sene günlük ortalama 12,35 milyon varille dünya genelinde ilk sıraya çıktı.

Böylece, ABD, üç yıl üst üste dünyanın en fazla petrol ve petrol ürünleri üreten ülkesi oldu. Geçen sene, Suudi Arabistan günlük ortalama 12,34 milyon varillik üretimle ikinci, Rusya da günlük ortalama 11,22 milyon varillik üretimle üçüncü oldu.

Dünyadaki toplam petrol ve petrol ürünleri üretiminin yüzde 13,4'ü geçen yıl ABD'de gerçekleşirken, ülke küresel petrol tüketiminde de yine zirvede yer aldı.

Buna göre, ABD'nin petrol tüketimi 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 0,5 artışla günlük ortalama 19,63 milyon varile yükseldi. Böylece ABD geçen sene, dünya nüfusunun yüzde 36'sının yaşadığı Çin ve Hindistan'ın toplam petrol tüketiminden daha fazla petrol tüketti.

Ayrıca, ABD, BP petrol verilerinin toplanmaya başladığı 1965 yılından bu yana küresel petrol tüketiminde de liderliği bırakmadı.

"8 yıl üst üste doğalgaz üretiminde lider"

ABD, ayrıca, geçen sene küresel doğalgaz üretiminde yine ilk sırada geldi.

Ülkenin doğalgaz üretimi düşük gaz fiyatlarından olumsuz etkilenerek 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 2,5 düşüş kaydetti ve yıllık 749,2 milyar metreküpe geriledi. ABD'nin küresel doğalgaz üretimindeki payı da geçen yıl yüzde 21 oldu.

Böylece, doğalgaz üretiminde Rusya'yı 2009'da geride bırakan ABD, bu alanda 8 yıl üst üste zirvede yer aldı.

Uzmanlar, ABD'nin petrol ve doğalgaz üretiminde dünya liderliğine yükselmesinde 2008'de gerçekleştirdiği kaya gazı ve kaya petrolü devriminin etkili olduğunu vurguluyor.AA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler