FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akbank’tan çağrı: “Tasarrufları artırmalıyız”

Akbank'ın "tasarruf seferberliği" sürüyor.

Akbank’tan çağrı: “Tasarrufları artırmalıyız”

Türkiye ekonomisini kırılganlaştıran ve büyümeyi frenleyen tasarruf açığına karşı "tasarruf seferberliği" yürüten Akbank, cari açığın azaltılmasını sağlayacak tasarruf artışlarını yeterli düzeye çıkarmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Tasarruf konusundaki çalışmaların uzun vadeli olması gerekliliği inancıyla Nisan ayından bugüne gönüllü çalışanlarıyla binlerce çocuğa tasarruf konusunda eğitim veren Akbank, çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Türkiye'nin büyüme potansiyelini arttırma amacıyla tasarruf seferberliği yürüten Akbank, bu yöndeki çalışmalarını yeni ürün ve kampanyalarla çok yönlü olarak sürdürüyor. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Akbank Tasarruf Seferberliği kapsamında 6 aydır süren çalışmalar, hedef ve projeleri değerlendirdiği basın toplantısıyla ülkemizin tasarruf konusunda geldiği noktaya ve Türkiye’nin 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefinde tasarrufun arttırılmasının önemine dikkat çekti.

Konuşmasında yurtiçi tasarrufların düşük olmasının büyüme potansiyelini olumsuz etkilediğini ve dış finansmana bağımlılığı da artırmakta olduğuna işaret eden Tözge "Düşük tasarruf oranı aynı zamanda cari işlemler açığını yükseltiyor ve büyümenin sürdürülebilirliğini etkiliyor. Türkiye’nin önde gelen finans kurumlarından biri olarak bu durumu görerek, geçtiğimiz Nisan ayında hemen harekete geçtik ve bir tür erken uyarı verdik ve Akbank Tasarruf Seferberliği’ni başlattık. Yurt içi tasarruflardaki azalışın en önemli kaynağının hane halkı tasarruflarındaki düşüş olduğu gerçeği bizleri harekete geçiren en önemli unsur oldu. Yurtiçi tasarrufların artmasının Türkiye'de sürdürülebilir büyümenin sağlanması için kritik önem taşıdığı gerçeğiyle hareket eden bankamızın çalışanları "Tasarruf Seferberliği"nin gönüllü katılımcıları oldu." dedi.

“Seferberliğe 6 ay önce başladık, devam edeceğiz”

Tasarruf kavramı gibi, bu konuda yapılan projelerin de uzun soluklu olmasının ve takibinin öneminin altını çizen Tözge, “Son 6 ayda yaptığımız Tasarruf Seferberliği çalışmalarımız, büyük ilgi gördü. Binlerce çocuğumuza tasarruf eğitimi verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Projelerimizin takibini yaparak, 6 ayda bir, başarılı olacağına emin olduğumuz sonuçlarımızı kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

“Tasarrufların ulaştığı düzey henüz yetersiz; Türkiye 169 ülke arasında tasarruf oranında 129. sırada”

Konuşmasında dünyadaki en yüksek GSMH’ye sahip ülkeler içinde Türkiye’nin en düşük tasarruf oranına sahip olduğuna dikkat çeken Galip Tözge; “Bizim halihazırda yüzde 12 olan oranımıza karşılık, dünyadaki en yüksek GSMH’ye sahip ülkelerin ortalama oranı yüzde 23-24 civarında. 2011 yılı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’ndaki (World Economic Outlook) sıralamaya göre 168 ülke arasında ülkemiz 129. sırada. Bu listede hızla yukarı çıkmalı, tasarruf oranımızı artırmalıyız. Ülkemizde tasarrufların gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının 1998 yılındaki yüzde 24 düzeyinden, hali hazırda yüzde 12’ler seviyesinde gerilediğini görüyoruz. Aynı dönemde cari açık da geçtiğimiz yılsonu itibariyle rekor seviyelere ulaştı. Son dönemde tasarrufların reel artış hızını dikkate aldığımızda da bu yılın ilk 8 ayında, 2011 yılının aynı dönemine oranla daha yavaş olduğunu görüyoruz.” dedi.

Türkiye’de gerçek kişilere ait olan TL ve YP tasarruf mevduat hesapları, yatırım fonları, emeklilik fonları, hisse senetleri ve hazine bonolarının toplamından oluşan hanehalkı tasarruflarının Nisan başından, Ağustos sonuna kadar olan dönemde 24.5 milyar TL artışla 512 milyar liraya çıktığına işaret eden Tözge, bu dönemde tasarruflardaki artış içinde Bireysel Emeklilik Fonları ve Özel Sektör Tahvillerinin yüzde 20 ile önemli bir payı olduğunu vurguladı. Tasarruflardaki artışa bağlı olarak cari açığın da, 2011 sonundaki 77 milyar dolar düzeyinden, yıllık bazda 60 milyar dolar düzeylerine kadar gerilediğine de dikkat çeken Tözge, "Mevcut düzey, yıllık bazda Milli Gelire oran olarak yüzde 7 düzeylerinde. Bu rakam iyileşme trendine rağmen hala yüksek" dedi ve gelişmeleri şöyle açıkladı: "2012 yılının ilk çeyreğinden itibaren tasarruf rakamlarındaki artışın düzenli bir şekilde hızlandığını görüyoruz. Son bir kaç aylık dönemde hükümetimizin aldığı tedbirlerin tasarruf rakamları üzerindeki olumlu etkisini görmeye başladığımızı düşünüyoruz. Ancak cari açığımızı yüzde 3-4’ler seviyesine çekebilmek için tasarruf konusunda daha hızlı ve büyük adımlar atmamız gerekiyor. Biz de, yeni ürün, hizmet ve kampanyalarımızla Türkiye’de tasarruf alışkanlığının yerleştirilerek ekonominin sağlıklı bir büyüme trendi yakalaması için bu konuda liderlik yapmaya devam edeceğiz.

“2500 çocuğa ulaştık, 5000 çocuğa daha 2013’de bu eğitimi vereceğiz”

Bankacılık sektörünün kamuoyunda tasarruf algısını kazandıracak, yaygınlaştıracak çalışmaları üstlenmesi gerektiğine inandıklarının da altını çizen Tözge, "Akbank olarak, Türkiye'nin 2023 hedeflerine destek olmaya ve çocuklarımıza daha zengin bir ülke bırakmak için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Bu vizyonla yola çıktığımız Tasarruf Seferberliği kampanyamızı tüm toplumumuza, çalışan, üreten herkese yönelik uygulama ve projelerimizle başlattık" diye açıkladı.

Türkiye'de finansal okuryazarlığın gelişmesi için, “Akbank Gönüllüleri Bankacılık ve Tasarruf Anlatıyor” projesini geliştiren Akbank, okul sıralarından başlattığı proje kapsamında yaygın eğitim çalışmaları ile oldukça geniş kitlelere finansal okuryazarlık kazandırmayı hedefliyor. Konuşmasında “Akbank Gönüllüleri Bankacılık ve Tasarruf Anlatıyor” projesine de yer veren Tözge; Sivil Toplum Kuruluşları’ndan Özel Sektör Gönüllüleri Derneği işbirliğiyle Gönüllü Akbanklılar’ın gerçekleştirdiği projenin önemine dikkat çekerek; “Gönüllü çalışanlarımız öncelikle gönüllülük, çocuklarla iletişim, bankacılık ve tasarruf konularının ilköğretim öğrencilerine nasıl aktarılacağı konusunda eğitim aldılar. Projeyle kendimize büyük hedefler koyduk. Mart 2012’den bugüne kadar proje kapsamında 100’e yakın gönüllümüzle 2.500’e yakın öğrenciye “Bankacılık ve Tasarruf” konusunda eğitim verdik. 2012- 2013 öğretim yılında 5.000 den fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Tözge projenin okullardan büyük ilgi gördüğünü belirterek, “bugüne kadar eğitimlerimize gerek okullardan gerekse öğrencilerden çok olumlu dönüşler aldık. Hatta projemizi basından takip eden bazı okullar bize başvurarak bu eğitimi almak istedi. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında başladığımız tasarruf eğitimleri gibi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı da önümüzdeki öğretim yıllarında benzer eğitimler vermeyi ve bunları müfredata eklemeyi planlıyor. Projemizle bir ödül de aldık. Projemiz İngiltere’nin saygın kurumlarından “ifs School of Finance” tarafından her yıl düzenlenen, dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alan “Financial World Innovation Awards” ödül programında, iki ayrı kategoride birden 5 finalist arasında yer aldı” diye sözlerine devam etti.

”Her ay yaklaşık 220 bin Akbank müşterisi birikimli mevduat hesabına düzenli yatırım yapıyor”

Akbank, finansal okuryazarlık konusunda da kurumsal sosyal sorumluluk projeleri yürütürken, tasarruf bilincinin hayata geçirilmesini sağlayacak ürün ve hizmetleri topluma en uygun koşullarda sunuyor. Akbank’ın geliştirdiği tasarruf odaklı yenilikçi ürünlerinden Mevduat Birikim Hesabı büyük ilgi görüyor. Her ay yaklaşık 220 bin müşteri Akbank’ta mevduat üzerinden düzenli birikim yapıyor. Para biriktirme disiplini sağlayan 5 yıl vadeli Akbank Mevduat Birikim Hesabı, her ay müşterinin belirleyeceği miktarı, birikim hesabına aktarıyor.

Son dönemde yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği Özel Sektör Tahvillerine yatırım yapma imkanı sağlamak amacıyla sunulan Akbank'ın Özel Sektör Tahvil Fonu’nun da özellikle kampanya döneminde büyük ilgi görmesi bekleniyor. Devlet tahvillerine kıyasla ek getiri vaadeden özel sektör tahvilleri sayesinde fon orta-uzun vadede enflasyonunu üzerinde getiri sağlamayı hedefliyor.

“Altında da yeni ürünler yolda”

Akbank tasarrufun ülkemizdeki en geleneksel araçları arasında yer alan Altın konusunda da birçok ürün ve hizmet geliştirmeye devam ediyor. Mevcutta bulunan birikimlerini altın olarak değerlendirmek isteyen müşteriler için geliştirilen “Akbank Altın Mevduat Hesabı”, sektörün en büyüklerinden olan Akbank Altın Fonu, anaparasını riske atmak istemeyen yatırımcılar için Akbank Altına Dayalı Anapara Koruma Amaçlı Fonları ve sevdiklerine özel günlerinde altın hediye etmek isteyenler için geliştirilen “Akbank Altın Hediye Çeki” ürünlerinin yanı sıra Akbank yılsonuna kadar altın bankacılığında birçok yeni ürün ve hizmeti daha devreye sokmayı planlıyor. Akbank bu kapsamda, yakın zamanda şubelerinde "Altın Daveti Günleri" düzenlemeye başlayacak. Akbank Kasım ayında da müşterilerine kredi kartından ya da hesaptan vereceği ödeme talimatıyla, altın bazında birikim yapmayı sağlayacak olan Altın Birikim Hesabı’nı tüketicilerle buluşturacak.

E-mevduatta 2012 yıl boyunca yapılan aktif pazarlama ve fiyatlama stratejileri ile bir yıl içerisinde 80% hacim artışı kaydeden Akbank, bu alanda da hızlı büyümesini devam ettiriyor.

Akbank’ın müşterilerine çok kazandıran ve tasarruf sağlayan bir diğer yeni ürünü ise NAR hesabı. Tasarrufları günlük vadeli mevduatta değerlendirirken, aynı zamanda tüm nakit yönetimi işlemlerini tek bir elde toplayan NAR, lanse edilmesinden sadece 1.5 ay geçmesine rağmen büyük ilgi görüyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler