FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatları birden fırladı

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik altın fiyatlarında yükselişe neden oldu

Altın fiyatları birden fırladı

Son haftalarda Rusya-Ukrayna gerginliği ve ABD ekonomisinde yaşanan gelişmelere odaklanan altın fiyatlarında büyük dalgalanma yaşanıyor. Altın fiyatları uluslararası piyasalarda 30 dolarlık bir aralıkta saatler içinde dalgalandı.

Hürriyet'in haberine göre, uluslararası piyasalarda altın fiyatları ons başına bugün öğleden sonra 1269 dolara kadar düşerek son 2,5 ayın en düşük seviyesini gördü. Altın fiyatlarındaki kayıp günlük yüzde 1'i aşarken yurtiçi piyasalarda da spot gram altın 87 liraya kadar geriledi.

Ancak dün akşam saatlerine doğru Ukrayna ordusunun iki şehre operasyon yapmasının ardından Rusya'dan karşı operasyonu işaret eden açıklamalarla gerginlik tırmandı ve altın fiyatları yeniden 1298 dolara kadar yükseldi. Sadece saatler içinde altındaki yüzde 1'lik günlük kayıp yüzde 0,7'lik kazanca dönüştü. Yurtiçinde spot altının gramı da 88,7 liraya yükseldi.

'GÜMÜŞE DE DİKKAT'

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan 1270 dolar seviyesinin altın için kritik olduğunu belirtti. Manukyan "Gümüş en kritik desteğini test etmeye başladı. Ukrayna krizi sırasında altındaki yükselişe rağmen gerileyerek uyarı sinyalleri üreten gümüşü takip etmeyi sürdürüyoruz. Son 2 günde altın şirketleri olumlu bir seyri izlemiş olsa da 1270 kırıldığı taktirde baskıya dayanamayacak" dedi.

'GERİLİM ARTARSA ALIM GELEBİLİR'

İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay ise Rusya-Ukrayna gerilimine dikkat çekerken bu gerilimin artması durumunda tekrar alımların gündeme gelebileceğini belirtti. Özay "Rusya-Ukrayna gerginliğinin kısmen eski etkisini kaybetmesinin yanı sıra ABD ekonomisindeki toparlanış ve global anlamda talebin daralacağı yönündeki beklentilerin ön plana çıkması ve altının güvenli liman özelliğini son günlerde kaybetmesi diyebiliriz. ABD tarafından son haftalarda açıklanan verilerdeki pozitif havanın devam etmesi halinde satış baskısının artabileceğini düşündüğümüz kotasyonda sırasıyla 1262/1254 ve 1248 seviyeleri önemli destek seviyeleri olarak ön plana çıkıyor Ancak her ne kadar gün içerisinde Rusya’dan ‘’Ukrayna’nın doğusuna müdahale etmeyeceğiz’’ yönünde açıklamalar gelmiş olsa da politik anlamda yaşanacak gerginliğin somut bir yansımasını görmemiz halinde piyasalardaki tedirginlik artacağından emtialarda da yeniden alımların ön plana çıkabileceği unutulmamalı" diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler