FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anadolu'nun yükünü onlar çekiyor

Sanayi ve ihracatta gösterdikleri başarılarla "Anadolu kaplanları" unvanını alan şehirler, uzun soluklu mücadeleyi başarıya çevirmenin gururunu yaşıyor.

Anadolu'nun yükünü onlar çekiyor

Bulundukları bölgenin istihdamına katkı sağlamanın yanı sıra ülke ekonomisine de ciddi destek veren iller, ihracatlarıyla da yük çekmeye devam ediyor. Gaziantep, Kayseri, Bursa, Denizli gibi kentler Anadolu'yu sırtlayan şehirlerin başında geliyor.

Girişimcilikleriyle ön plana çıkan bu şehirler otomotiv, tekstil, halı, konfeksiyon ve mobilya gibi sektörlerde ön plana çıkıyor.

Farklı başarı öykülerinin öne çıktığı iller, çileyi ekmeğe katık yaparak ülkenin hedefine adeta ışık tutuyor.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Adil Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zorluklar karşısında yılmadan, yatırım ve üretim aşkıyla çalışmanın karşılığını aldıklarını söyledi.

Birinci önceliklerinin kendi memleketleri olduğunu altını çizen Konukoğlu, şöyle konuştu:

"Bu da büyümenin motorunu oluşturmuştur. Devlet yatırımları yok denecek kadar az olmasına rağmen sanayi ve üretim üssü haline gelmeyi başaran Gaziantep bunu girişimci ruhuna, ticari becerisine, üretim potansiyeline ve yatırım gücüne borçludur. Yıl sonunda 7 milyar dolar civarında ihracata ulaşmayı hedefliyoruz."

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da Gaziantep'in başarısının tesadüf olmadığını belirtti.

Şehrin müteşebbislerin çalışkan ve yenilikçi olduğuna dikkati çeken Bartık, sanayicilerin arge ve inovasyona önem verdiğini ifade etti.

- "Başarının sırrı ortak akıl"

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ise kentin sanayide yakaladığı başarıyı ortak akla bağladı. Şehrin 5 bin yıllık ticari geleneğe sahip olduğuna dikkati çeken Boydak, Kayseri'nin yararına olacak tüm gelişmelerde kamu kurum ve kuruluşlarla, sivil toplumun beraber hareket ettiğini dile getirdi.

Sanayicilerin çalışmayı ibadet olarak gördüğünü aktaran Boydak, "Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyoruz. Son verilere göre aylık ihracatta 150 milyon dolar bandını aşmış durumdayız. 2014 yılı için belirlediğimiz 2 milyar doları rahatlıkla yakalayacağız" diye konuştu.

- ihracatın başkenti

Bursa Sanayi ve Ticaret Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da şehrin ticaretinin Osmanlı'ya uzandığını belirtti. Sarayın tekstil ürünlerinin Bursa'da üretildiğini ifade eden Burkay, o günlerden beri şehrin ticarette önde olduğunu dile getirdi.

Kentin, ticaret ve sanayinin önemli merkezlerinden olduğuna dikkati çeken Burkay, "Bursa bugün ihracatın başkenti konumunda. Otomotiv, tekstil, konfeksiyon ve kimyevi maddeler gibi sektörlerin üretim üssüyüz. Bursa sanayide olduğu kadar tarımda da iddialı bir şehirdir. Tabi bunların ardında nitelikli iş gücü var" ifadelerini kullandı.

Burkay, geçen yıl ihracatı önceki seneye göre yüzde 10,34 artışla kapattıklarını anımsattı.

İstanbul'un ardından en fazla ihracat yapan il olduklarını vurgulayan Burkay, 2013'ü 12,7 milyar dolarla kapattıklarını dile getirdi.

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer ise dışa açık ekonomik yapısıyla Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden olduklarını belirtti.

Kentin ticari hayatının çok eskilere dayandığını ifade eden Özer, girişimcilerin dünya ekonomisi ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek yeni yatırımlara yöneldiğini ifade etti.

Özer, ihracata dayalı üretim yapısıyla Denizli'nin 2000 yılına kadar hızlı şekilde büyüyüp sanayisini çeşitlendirdiğini dile getirdi.

Tekstil ve konfeksiyonun yanı sıra mermer, metal, gıda, deri, cam ve kağıt gibi önemli sektörlerde de öne çıktıklarını anlatan Özer, "2023 yılında ülkemizce hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 15 milyar dolarlık ihracatla katkı vermeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler