FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Araç sahiplerine müjde!

Geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren 'Torba Yasa'nın 6552 sayılı kanun düzenlemesine göre, araç muayenesini 1 yıl geciktiren bir binek araç sahibi 100 TL yerine 18 TL gecikme cezası ödeyecek.

Araç sahiplerine müjde!

TBMM Genel Kurulu’nda onaylandıktan sonra Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı kanun düzenlemesiyle araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahiplerinin gecikme cezaları için yeniden yapılandırma imkânı tanındı. Araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahipleri, geç kaldıkları her ay için muayene bedelinin yüzde 5’i oranında ceza ödemek durumundaydı. Gecikmelerle ilgili kanun düzenlemesine göre araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahipleri, yılsonuna kadar muayeneye geldikleri takdirde ceza bedeli, aylık yüzde 5 yerine, aylık enflasyon oranında belirlenecek.

MTV ve trafik cezalarında da değişiklik

Yasalara göre araç muayene işleminin gerçekleştirilmesi için, araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik Cezası veya otoyol geçişleri borcu da bulunmaması gerekiyor. Kanun düzenlemesiyle, sadece araç muayene gecikme ücretlerine değil, bu diğer borçların gecikmelerine de önemli indirim imkanı getirildi. Böylece bu borçları nedeniyle uzun süre aracını muayeneye ettiremeyen araç sahipleri için önemli bir fırsat doğdu. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2013 rakamlarına göre, Türkiye ’de 5 milyonu aşkın araç, yasalarla zorunlu olmasına rağmen muayeneye gelmiyor. Bu rakamın yarısının uzun süredir muayenesiz oldukları tahmin ediliyor. Geçerli muayenesi olmayan araçların, kanun düzenlemesinin getirdiği imkânla muayene sistemine dâhil edilmesinin trafik güvenliğine de önemli katkısı olması bekleniyor.

İkinci el satışlar için de kolaylık sağlayacak

2014 yılının başında yürürlüğe giren bir yönetmelikle artık muayenesi olmayan araçların ikinci el satışlarının yapılamadığını hatırlatan TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “Uzun süredir araçlarının muayenesini yaptırmamış araç sahipleri, araçlarını satmak istediklerinde, yüksek gecikme cezasıyla karşılaşabiliyordu. Bu düzenleme onlar için de büyük bir fırsat yaratıyor. Yılsonuna kadar muayenelerini yaptırırlarsa, araçlarını satarken mutlaka ödemek zorunda kalacakları cezaları indirimli olarak ödeyebilecekler” dedi. Düzenlemenin, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve diğer borçları da kapsamasıyla ilgili olarak da bilgi veren Ören “Araç muayenesinin gerçekleştirilebilmesi için aracın MTV, trafik cezası veya otoyol geçiş borcu olmaması gerekiyor. Yeni kanun ile yüksek tutarlı vergi borcu olan araç sahipleri, bu borçlarının gecikmelerini yeniden yapılandırabilecek. Böylece hem vergi ve diğer cezalarını indirimli olarak ödeyip, hem de araç muayene gecikme cezası indiriminden faydalanabilecekler” dedi.

Traktör ve motosikletler de yararlanacak

TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “Muayenesiz araçlar sadece sürücüleri veya yolcuları için değil, trafikteki herkes için de tehlike yaratıyor. Şu anda trafikteki her dört aracın biri muayenesiz… Bu oran, motosikletler ve traktörlerde çok daha yüksek. 6 yılda ülkemizdeki 1,5 milyon traktörden sadece 500 bini muayeneye geldi. Trafikte 1 milyon traktör ve 1,7 milyon motosiklet muayenesiz olarak dolaşıyor. Bu araçlar, hepimiz için büyük bir risk oluşturuyor. Getirilen yeni indirim imkânından özellikle traktör ve motosiklet sahiplerinin yararlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Radikal

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler