FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asgari ücrete 1 Temmuz'da zam

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararı çerçevesinde, yüzde 6,09 oranında zam yapılacak asgari ücret net 739, brüt ise 940 TL'ye çıkacak.

Asgari ücrete 1 Temmuz'da zam

Asgari ücrete yapılacak artış, 11 milyon işçi ile 2,5 milyon memurun asgari geçim indirimine de yansıyacak. Zamlarla beraber asgari ücretin işverene maliyetinin de 1.094 lirayı bulacağı hesaplanıyor.

İşçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre yaşamasını mümkün kılan asgari ücret, 1 Temmuz'da yüzde 6,09 zamlanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararına göre 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında geçerli olacak asgari ücret, yüzde 6,09'luk zamma göre hesaplanacak. Böylece halen 701 TL olan net asgari ücret, 739 TL'ye yükselecek. 886,50 TL olan brüt asgari ücret ise 940 TL'ye çıkacak. Asgari ücretle birlikte asgari geçim indirimi de zamlanacak.

Altı aylık dönemlere göre zamlanan asgari ücret, 1 Temmuz itibarıyla yeniden tespit edilecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararına göre 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında geçerli olacak asgari ücret, yüzde 6,09'luk zamma göre hesaplanacak. Buna göre 16 yaşından büyükler için net asgari ücret 739,79 TL olacak. Brüt asgari ücret ise 940,5 TL'ye çıkacak. Bu gruptakilerin ellerine geçen asgari ücret net 38 TL artacak. Halen net 610 lira olan 16 yaşından küçüklerin asgari ücreti ise 1 Temmuz'dan sonra net 643,14 TL'ye çıkacak. 16 yaşından küçüklerin halen 760 lira olan brüt asgari ücreti de 805 TL olacak. Böylece bu gruptakilerin net ücretinde 33 TL artış sağlanacak. Net asgari ücrete asgari geçim indirimi dâhil. Ancak asgari ücret, bekâr ve çocuksuz kişilerin asgari geçim indirimi dikkate alınarak açıklanıyor. Dolayısıyla evli ve çocuklu kişilerin asgari geçim indirimi daha yüksek olduğu için ellerine geçen asgari ücret de daha yüksek olacak.

Brüt asgari ücretten yüzde 14 SSK primi işçi payı, yüzde 1 İşsizlik Fonu primi, yüzde 15 Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesiliyor. 1 Temmuz'dan itibaren 940 TL olan asgari ücret üzerinden yüzde 14,5'lik SSK primi işveren payı ile yüzde 2'lik İşsizlik Fonu işveren payı ödeniyor. Bu nedenle asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık 1.094 TL'yi buluyor. Asgari ücrete yapılacak artış, 11 milyon işçi ile 2,5 milyon memurun asgari geçim indirimine de yansıyacak.

Asgari ücret, işverenin daha düşük bir ücret uygulamasını önlemek amacıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 'koruma ücreti' olarak tespit ediliyor. Ücretlerin alt sınırını belirlediği için işverenin daha yüksek bir ücret vermesinin önünde engel teşkil etmiyor. Ancak daha düşük bir ücret vermesini önlüyor. Asgari ücretteki artış, sigorta primlerinde asgari geçim indirimine, idari para cezalarından istihdam maliyetine kadar birçok unsuru etkiliyor. İşverenin en önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturuyor.

(ZAMAN)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler