FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aylık 5 bin TL maaşla işçi bulamıyorlar

İzmir’in Tire ilçesinde incir üreticileri ayda 5 Bin lira ücret ile mevsimlik işçi bulamıyor. Üreticiler dört gözle hasat mevsimi başlamadan gelecek olan işçilerin yolunu gözlüyor.

Aylık 5 bin TL maaşla işçi bulamıyorlar

Yılda yaklaşık 5 bin ton incir üretiminin yapıldığı Tire’de, incir üreticisinin derdi büyük. Hasadı makine ile olmayan, sadece insan gücü ile yapılan incir için, üreticiler aylık 5 bin lira maaşı gözden çıkarıyor. Asgari ücretin 1300 TL olduğu günümüzde işçiler 5000 TL gibi uçuk bir maaşa dönüp bakmıyor bile. Tireli incir üreticileri, yetkililerden mevsimlik işçi tedariki konusunda destek isterken, dört gözle tarlalarında çalışacak işçi gözlüyor. Son iki yıldır işçi bulma sıkıntısının giderek arttığı Tire’de üreticiler, incirin para edip etmeyeceğinden çok, işçi bulup bulamayacağı derdine düşüyorlar.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dağdere Köyü İncir üreticilerinden Okan Canoğlu yaptığı açıklamada;
“Yıllardır incir işi ile uğraşıyoruz. Fakat son üç dört yıldır incir işinde sıkıntı giderek büyüyor. Bölgenin en kaliteli incirinin yetiştiği bir yerdeyiz ve büyük şirketlerin organik projesi olan bir köydeyiz. İncirde işçi sıkıntısı giderek artıyor. Son yıllarda işçi bulunsa bile rakamları yüksek. Bugün bir asgari ücretin 1300 TL olduğu bir ülkede 35-40 gün çalışan bir işçi 5000-5500 TL gibi para istiyor. Çılgın para. Bu şekilde incirin satılacağı parayı da baştan bilemediğimiz için bize sıkıntı oluyor. Bu rakam 4500 TL’den başlıyor 5500TL’lere kadar gidiyor. Bizde eleman bulma sıkıntısı çok oluyor. Sonuçta işçi buluyorsun ama güvenemiyorsun. Adam 5000 lira seninle pazarlık yapıyor anlaşıyorsun, öbür taraftan 50 lira fazla bulduğunda anında o tarafa geçiş yapıyor. Yani ona da güvenemiyorsun. Tire’de herkes işçi arıyor. Buyursunlar gelsinler Tire Pazarı’na. Mevsiminde Ağustos’un ikinci haftasından itibaren Tire’de işler başlıyor. İş isteyen herkesi incir üreticilerinin yanına davet ediyoruz. İşçilerle her konuda konuşulur anlaşılır çalıştırılır” dedi. İHA



Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler