FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Babacan: Öncelik kredi değil, sermaye olmalı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şirketlerin kredi ağırlıklı değil, sermaye ağırlıklı bilanço yapısına sahip olmasıyla alakalı yeni bir çalışma başlattıklarını bildirdi.

Babacan: Öncelik kredi değil, sermaye olmalı

Babacan, NTV-CNBC-e ortak canlı yayınında 62. Hükümet Programı'nda yer alan ekonomi konularına ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'yi son 12 yılda ekonomi ve diğer alanlarda başarılı kılmış temel ilkelerin sapasağlam yerinde durduğunu ifade eden Babacan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımların, yapılması gereken reformların detaylı bir şekilde programda bulunduğunu söyledi.

Türk ekonomisinde cari açığın üzerinde çalışılması gereken bir alan olduğunu dile getiren Babacan, cari açığını önemli nedenlerinden birisinin tasarrufların düşük olmasından kaynaklandığını, Türkiye'de tasarrufların milli gelire oranının yüzde 12-13 seviyesinde kaldığını belirtti. Babacan, "Tasarruflarımız büyümemizi hatta bulunduğumuz refah seviyemizi sağlayacak düzeyde değil. Tasarruflarımızı artırıp bu refah seviyesini destekleyecek noktaya çıkartmalıyız ki dış finansmana bağımlılığımız azalsın" diye konuştu.

Tasarrufların kısa vadede maliye politikaları, para politikaları, makro ihtiyati politikalarla artırılabileceğini anlatan Babacan, bütçede açık ne kadar azsa, ne kadar tasarrufa dikkat edilirse toplam tasarrufa o kadar katkıda bulunulacağını vurguladı. Babacan, mali disiplinin en önemli amacının da bu olduğunu kaydetti.

Merkez Bankasının para politikalarıyla tasarrufu teşvik eden tedbirler almasının öngörüldüğünü dile getiren Babacan, makro ihtiyati tedbirlerle de bankacılık sistemi üzerinden bu amaca yönelik adımlar atıldığını söyledi. Babacan, son 1 yılda bunun yapıldığını, geçen yıl milli gelirin yüzde 7,9'u seviyesindeki cari açığın bu yıl yüzde 6, hatta bunun da biraz altına inebileceğini ifade etti.

Babacan, bireysel emeklilik sisteminin yapısal adımlar açısından bir örnek oluşturduğunu, sermaye piyasalarının gelişmesinin de çok önemli olduğunu vurguladı. Sermaye piyasalarının gelişmesi konusunda arzu edilen noktada olmadıklarını dile getiren Babacan, Borsa İstanbul'un kurulduğunu, yasal düzenlemelerin yapıldığını, ancak uygulamayla ilgili yoğun çaba gerektiğini söyledi.

Ali Babacan, şöyle konuştu:

"Şirketlerimizin kredi ağırlıklı değil de sermaye ağırlıklı bilanço yapısına sahip olmasıyla alakalı yeni bir çalışma başlattık. Şirketlerimize baktığımızda, şirket sahipleri, sermayedarlar, sermayesini şirkete koyma yerine başka yerlerde değerlendirmeyi tercih ediyor. Şirketin bilançosuna baktığımız zaman bilançolar çok borçlu. Dolayısıyla krediyi değil, sermayeyi teşvik eden bir çalışma başlatmış durumdayız.

Sermaye piyasaları ve vergi düzenlemelerini entegre bir şekilde kullanıp, sermayedarları, şirket sahiplerini kararlarında sermaye yönünde teşvik etmeye yönelik bir grup tedbir üzerinde çalışıyoruz. talimatlarımızı bundan yaklaşık 3-4 hafta önce verdik. Sermaye Piyasası Kurulu ve Maliye Bakanlığı beraber bir şey hazırlıyorlar. Bitirince bize getirecekler, çalışacağız, belki önerilerimiz olacak."

Finansal eğitimi ve tasarruf bilincinin de bu alandaki önemli konular olduğunu ifade eden Babacan, enerjide de tasarruf, yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımının artırılmasının tasarrufları destekleyecek unsurlar olduğunu anlattı.

Babacan, alınacak tedbirlerin mutlaka sonuç vereceğini inandıklarını vurguladı.

AA

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler