FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Babacan: Yapısal reformlar kritik önemde

Başbakan Yardımcısı Babacan G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada yapısal reformların kritik önem taşıdığına dikkat çekti.

Babacan: Yapısal reformlar kritik önemde

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 için esas olan makro ekonomik koordinasyonun teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, "İyi dizayn edilmiş makro ekonomi politikalarına ek olarak, yapısal reformlar da kritik önemde. Yapısal reformların uygulanması, yüksek öncelik olarak G20 2015 yılı ajandamızda" dedi.

Babacan, ABD’nin başkenti Washington’da, IMF-Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın “Küresel Ekonomi” başlıklı oturumun açılış konuşmasını yaptı.

Son zamanlarda üç önemli gelişmenin takip edildiğini dile getiren Babacan, ilk olarak, potansiyel büyümenin hala zayıf olmasına ve büyüme oranlarının ülkelere göre çeşitlilik göstermesine rağmen, son zamanlarda birçok gelişmiş ekonomi için daha güçlü büyüme beklentilerinin olduğunu kaydetti.

DÜŞÜK PETROL OLUMLU ETKİ YAPACAK

Babacan, ikinci olarak, şu anda petrol krizinin mevcut düşük düzeyinin küresel ekonomiye olumlu etki yapmasının beklendiğini bildirdi. Üçüncü olarak da döviz kurlarında farklı para politikaları nedeniyle büyük bir dalgalanma yaşandığını ifade eden Babacan, bunun özellikle döviz kuru riskine maruz kalan şirketleri etkilediğini belirtti.
Babacan, bazı ülkelerdeki deflasyon tehlikesine ek olarak finansal ve jeopolitik risklerin hala geçerliliğini koruduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ilımlı (büyümenin olduğu), düzensiz bir iyileşme ve finansal piyasalarda göreceliğin hakim olduğu bir ortamda, öncelikle G20 için esas olan makro ekonomik koordinasyonu teşvik etmemiz lazım. İyi dizayn edilmiş makro ekonomi politikalarına ek olarak, yapısal reformlar da kritik önemde. Bunlar, uzun vadeli potansiyelleri artırmak için ekonomilerimizin sağlıklı olması açısından önemli."

"Yapısal reformların uygulanması, yüksek öncelik olarak G20 2015 yılı ajandamızda" diyen Babacan, bu konuda önemli adımlar atıldığını söyledi.

Babacan, G20 Çerçeve Çalışma Grubu eşbaşkanlarının detayların üzerinde duracağını anlatarak, bu sürecin ülkelerin kendi öncülüğü ile sahipliğinde olacağını ve ülkelerin kendi uygulama takvimine karar vermekte esnekliklerinin bulunacağını kaydetti.

Sorumlu tutulabilirlik sürecinden ayrı olarak bazı ana engellerin ele alınmasının önemine işaret eden Babacan, örneğin gelir eşitsizliğinin azaltılması konularının konuşulabileceğini, bunun yanında dış dengesizlikler gibi yeni unsurların ele alınabileceğini ifade etti. (AA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler