FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balda artık zorunlu hale gelecek!

"Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"ne göre 2015 yılından itibaren bal üretimi ve satışında barkod zorunlu hale geliyor.

Balda artık zorunlu hale gelecek!

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, normal şartlarda 2013 yılında balda barkodlu sisteme geçildiğini söyledi. Uygulamaya rağmen bazı arıcıların barkod sistemine geçmek istemediklerini ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"Hakkari'den arıcılarımız bize ulaşarak ballarında barkod olmadığı için bağlı bulundukları il ve ilçelerdeki ilgili müdürlüğün kendilerine nakliye izni vermediğini ifade ediyor. Bu, çok güzel bir uygulama. Çünkü o bölgelerde bal Kaçaklığı çok yapılıyor. Bu nedir? Üretimden tüketime, sofraya kadar balın takibidir. Herkesin ürettiğine sahip çıkması lazım, bazı arıcılarımız herhalde üretimde hata yaptıkları için bugüne kadar barkod almak istemedi ama 2015 yılında artık barkod mecburi hale geliyor. Zaten şu an barkod yoksa sevk izni verilmiyor."

"Kaçağı yüzde 70 önlemesini bekliyoruz"

Aydın, barkod uygulamasının kaçak balın önlenmesinde başarılı olacağına inandıklarını belirterek, "Tabi bu sistem kaçak balın önüne tamamen geçemez. Esrar, eroin, silah kaçakçılığı da yasak ama insanlar bazı yollarla bunları getirebiliyorlar. Barkod sistemi, kaçak balın önüne en az yüzde 70 oranında geçer" dedi. Tüketicilere de uyarılarda bulunan Aydın, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız aldıkları balı tüketirken bir olumsuzlukla karşılaştıklarında bulundukları ilin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ya da Arıcılar Birliğine başvurabilirler. Çünkü mesela balın üzerinde 52 kodu varsa o bal Ordulu arıcılar tarafından üretilmiştir. O balı üreten arıcının bütün bilgileri gerek bizde gerekse Bakanlıkta mevcuttur. Eğer üretimde bir sıkıntı varsa gerekli ceza işlemi uygulanıyor. Vatandaşımız mutlaka üzerinde barkod olan balı tüketsin.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler