FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Banka kredisiyle emeklilikte müjde geldi

SGK'ya olan borcunu ödemediği için sigortalılık süresi durdurulan, bu sebeple de emekli olamayan Bağ-Kur'lulara nihayet banka kredisi müjdesi geldi.

Banka kredisiyle emeklilikte müjde geldi

İşte Radikal Yazarı Mehmet Bulut'un konuyla iligli o yazısı; Radikal’de tam bir ay önceki yazımda (27 Ekim tarihinde) Bağ-Kur’luların banka kredisi ile emekli olmaya yönelik mağduriyetini gündeme getirmiştim. Söz konusu mağduriyete yönelik müjde dün Cumhurbaşkanı’ndan geldi… Peki konu neydi? 6552 sayılı Torba Yasa ile getirilen düzenleme doğrultusunda, prim borcu olduğu için sigortalılık süresi durdurulan Bağ-Kurluların 31 Aralık 2014’e kadar SGK’ya başvuruda bulunmaları ve durdurulmuş sürelere ilişkin hesaplanan tutarları en geç 2 Şubat 2015’e kadar ödemeleri halinde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

Dolayısıyla primleri eksik olduğu için emekli olamayan bu Bağ-Kurlular borçlarını peşin ödeyerek hemen emekli olabilecekler.

Ancak borçlarını tek seferde ödeme imkanı olmayanlar için bir sıkıntı vardı. Bankadan kredi çekmek suretiyle ödeme yapmak istenmesi halinde yüksek faiz oranları ile karşı karşıya kalınabilmekteydi. Bunun üzerine SGK’nın birkaç banka ile protokol imzalayarak esnafı rahatlatması gerektiğini belirtmiştik.

Cumhurbaşkanı’nın dün yaptığı açıklamaya göre SGK birkaç gün içinde Halkbank ile protokol imzalayacak. İmzalanan protokolle 0,97 aylık faiz ve 36 ay vadeli kredi vermek suretiyle Bağ-Kur’lulara borçlarını ödeme ve emekli olma imkanı sağlanacak. Ayrıca kredi borcunun bankaya kredi çektikten üç ay sonra ödenmeye başlanması mümkün olacak.

BİR HATIRLATMA DA VERGİ BORCU OLANLARA

Torba Yasa ile borçlu mükelleflere borçlarını taksitle ve düşük faizle ödeme imkanı getirilmişti. Söz konusu yapılandırmadan faydalanmak için belli bir süre içinde başvuruda bulunmak gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlar hariç diğer borçlar için son başvuru tarihi 1 Aralık 2014. Dolayısıyla bu fırsattan faydalanmak için sadece 5 gün kaldı.

30/4/2014 tarihinden önceki dönemlere ait vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları ile 30/4/2014 tarihinden önce bazı kanunlara istinaden kesilen idari para cezaları (SGK idari para cezaları hariç) 1 Aralık 2014 tarihine kadar başvuruda bulunulması gereken borçlardan bazıları.

Ayrıca belediyelerce takip edilen emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, su ve atık su bedeli alacakları için de başvuruda son 5 gün.

Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine olan borçlar için yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçlular, bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan başvurabilecekleri gibi posta yoluyla veya www.gib.gov.tr üzerinden de başvuruda bulunabilecekler.

Belediyelere olan borçlar için ise; ilgili belediyeleri veya varsa internet adreslerini ziyaret etmeniz gerekiyor.

Ayrıca, borçlular motorlu taşıtlar vergisi ve taşıtla ilişkili idari para cezaları için bulundukları ildeki/ilçedeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerine de başvuru yapabilecekler.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için talepte bulunmaları halinde, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekmekte. Borçlular, kapsama giren toplam borçları için yapılandırmadan yararlanabilecekleri gibi sadece talep ettikleri dönem ve türler açısından da yararlanabilecekler. Ancak, motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin, her bir taşıt için hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Yapılandırma fırsatından yararlanmanın şartlarından birisi de dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarına başvurulmaması. Dolayısıyla borçluların, takip ve tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri gerekmekte.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler