FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Yıldırım'dan esnafa kredi müjdesi

Grup toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, "Yüksek faizin ekonomik kurallarla izahı mümkün değil" dedi. Grup toplantısında konuşan Yıldırım'ın esnaflara da bazı müjdeleri oldu.

Başbakan Yıldırım'dan esnafa kredi müjdesi

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada esnafa kredi konusunda yeni kolaylıklar sağlayacaklarını açıkladı.

Yıldırım'ın açıkladığı yeni düzenlemeye göre, esnaf ve zanaatkarlara verilen 'işletme kredisi'nin limiti 150 bin liradan 200 bin liraya çıkarılacak. Ayrıca işletme sahipleri, işyerlerinin gayrimenkulünü satın almak istemeleri ya da yeni araç alımı yapmaları durumunda 500 bin liraya kadar düşük faizli kredi kullanabilecekler.

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Terör insanlığın baş belasıdır. Ortak tehdittir. Farklı yaklaşımlar terörün daha fazlasına neden olmaktadır.

Hiçbir ülke kendini güvende hissetmesin, terör kapıyı çalabilir, ortak mücadele şart.

Geçtiğimiz hafta yoğun bir haftaydı. 81 ilimizin valileri ile bir araya geldik. Kışa girerken özellikle terörle mücadele konusunda durum nedir, bundan sonra neler yapılması gerekir, bunlarla ilgili kapsamlı görüşmelerimiz oldu. Valilerimize şehirlerde vatandaşları ile ilişkilerinde ne yapmaları gerektiğini, hangi hususlara dikkat etmeleri gerektiğini de kapsamlı şekilde görüştük.

Merkezi yönetim beyinse, yerel yönetimler el ve ayaklardır. Onlar çalışmadan başarılı olunmaz.Hata yapmak olur affedilir ama hainlik affedilemez.

"Her şeyi Ankara'ya havale etme devri yavaş yavaş ortadan kalkacak"

Ankara'dan uzaktan sorunu tarif etmek, çözümü üretmek pek de mümkün değil. Çözüm de yerel olmalı. Önümüzdeki günlerde valilerimiz, belediye başkanlarımız bulundukları şehrin, ilçelerin konuları ile çok daha fazla yetki kullanarak gerekli çözümleri üretecekler. Her şeyi Ankara'ya havale etme devri yavaş yavaş ortadan kalkacak.

Esnafa müjde

Esnafımızı büyüyen Türkiye’nin bel kemiği olarak görüyoruz. 2002’de esnafa 153 milyon kredi verdik. Bugün 22 milyar liraya çıktı. Bu yılın ilk 9 ayında esnafa açtığımız kredi 9 milyarı geçti.

Bugün Türkiye ülke riski bakımından son üç yılda hiç olmadığı kadar iyi durumda. Bütün bunlar ortadayken, faizlerin yüksekte seyretmesinin ekonomik kurallarla izahı mümkün değil.

Kredi kullanan esnaf sayısı 15 yıl önce 63 binken bugün 450 bin esnafımız ucuz krediden kullanma imkanına sahip. 200’de üst sınırı 5 bin liraydı, şimdi 150 bin lira oldu. Faiz oranı yüzde 47’ydi şimdi 0’la 4.5 arasında.

“Esnaflara kredi sınır 150 binden 200 bine çıkarıldı”

Hükümetimiz yeni bir adım atıyor. Esnaflarımızın kullanacağı işletme kredi sınırı 200 bine çıkartılıyor. İş yerini satın almak isterse 500 bin lira krediyi 10 yıl vade ile kullanacak. Yeni araç almak isterse, 0 araç, taşıt edindirme kredisi kullana bilecek vadesi 5 yıl, 500 bin lira. Bunların faizi özel hazinenin desteklediği düşük oranlı faiz olacak.

“Emlak vergileri en fazla yüzde 50 artacak”

Belediyelerde emlak vergi beyannameleri veriliyor. Bazı belediyeler para bitince vatandaşın malına göz dikiyor. 100 liralık yere 5000 lira kıymet koyuyor. Burası dağ başı mı kardeşim? Buna el attık, yüzde 50'den fazla artıramayacak.

Aslında yüzde 10’u geçmemek gerek. Yüzde 3500 olur mu? Bunların hesabını verecekler.Vatandaşlarımızın basiretsiz yöneticilerin hatalarının bedelini ödemesinin önüne geçiyoruz.

“Tesislerin kira süresini tekrar 49 yıl artırıyoruz”

Belediyelerin mücavir alanları içinde vatandaşın kullandığı tarım arazileri var fakat sahici değil. İmara açılan bir yer değil. Binaları yıkıp şehrin içinde tarım arazisi oluşturma şansı olmadığına göre bunların içinde bulunduğu bu yanlışı, fiili durumu düzeltmek gerekiyor. Buna da doğrudan satın alma hakkı veriyoruz. Bu sefer acaba bu süre dolunca biz ne yapacağız, elimizden mi alacaklar bilmiyorlar, dolayısıyla yatırım yapmıyorlar. Bu da bizim turizmimize, ekonomimize zarar veriyor. Bu belirsizliği de ortadan kaldırmak için tesislerin kira süresini tekrar 49 yıl artırıyoruz. Burada isteyen olursa parasını verip bunları alabilecek.

“Cep telefonunda vergiyi 7,5’e düşürüyoruz”

Cep telefonu görüşmesinde vergi yüzde 25. 7.5'e düşürüyoruz. Ev telefonunda da görüşme yüzde 15. Bunu da yarıya düşürüyoruz. Telefon şirketleri düşürmezse biz de onları düşürürüz.

Büyükşehirlerde köyden mahalleye dönüşen yerlerde esnaf muaflığı var. Bunu uzatıyoruz.

“Kamuda yeni araç alımı yok”

Bu sene tasarruf yapacağız. Önce kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok. Güvenlik konusu, acil konular dışında yeni araç alımı yok. Yüksek silindir hacimli araç kullanımına sınırlama getiriyoruz.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler