FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan'dan zam müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan kamuda çalışan işçilere zam müjdesi geldi.

Başbakan'dan zam müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ücret zammı olarak 2015 yılının birinci altı aylık döneminde yüzde 6, ikinci altı aylık döneminde yüzde 5 oranında olmak üzere toplamda yüzde 11.3 oranında artış yapılmıştır. Bu artış enflasyon ve enflasyon beklentilerinin çok üzerinde bir artıştır. Çok net bir refah aktarımı artışıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen 'Kamuda Çalışan İşçilerin Toplu İş Sözleşmesine Esas Teşkil Edecek Çerçeve Anlaşma Protokolü'ne ilişkin basın toplantısı ve imza töreninde yaptığı konuşmada, "Ülkemizin ekonomik şartları, Türkiye'nin genel ekonomik gündemi içinde işçilerimize, memurlarımıza, çalışanlarımıza en iyi imkanı sunmak bizim ilkesel olarak benimsediğimiz prensiptir. Nihayetinde bütün bu görevleri halkımızın hayat standardını yükseltmek, daha iyi bir gelecek sunmak için çaba sarf ediyoruz. Bütün bu çalışmalarda gözettiğimiz tek şey halkımızın mutluluğu. Bu çerçevede, imkanlarımız ölçüsünde bize aktarılan bütün hususlarda işçilerimizin, sendikaların haklarını gözetmeye büyük özen gösterdik. Bu görüşmelere katılan bütün arkadaşlara teşekkürü borç biliyorum" ifadelerini kullandı.

İLK 6 AY İÇİN YÜZDE 6 İKİNCİ 6 AY İÇİN YÜZDE 5

Bu çerçevede alınan kararlara ilişkin açıklamada bulunan Davutoğlu, "Alınan kararları madde madde ifade etmek istiyorum. Ücret zammı olarak 2015 yılının birinci altı aylık döneminde yüzde 6, ikinci altı aylık döneminde yüzde 5 oranında olmak üzere toplamda yüzde 11.3 oranında artış yapılmıştır. Bu artış enflasyon ve enflasyon beklentilerinin çok üzerinde bir artıştır. Çok net bir refah aktarımı artışıdır" dedi.

Düşük ücretlerde aylık 50-100 TL arasında iyileştirme yapıldığını belirten Davutoğlu, "Düşük ücretten kasıt da 2 bin 150 TL'nin altında olan işçilerin aylık brüt ücretlerine 150 TL'yi geçmemek üzere 100 TL her ay için iyileştirme yapılacak. Yine, 2 bin 151 TL ile 2 bin 250 TL arasında işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 2 bin 250 lirayı geçmemek üzere 75 lira, 2 bin 251 TL ile 2 bin 350 TL arasında işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 2 bin 350 TL'yi geçmemek üzere aylık 50 TL iyileştirme yapılacaktır" diye konuştu.

Sosyal yardımlar ile maktu ödemelerde ücret zammı oranında artışların yapıldığını söyleyen Davutoğlu, "Ayda 220 TL olmak üzere. Sosyal yardımlar da aynen devam edecek" ifadelerini kullandı.

YILDA BİR KEZ DENGE ÖDEMESİ

Davutoğlu, yılda bir defa olmak üzere tüm işçilere denge ödeneği olarak 500 TL ödeme yapılacağına dikkati çekerek, bunun da işçilerin genel standardını yükselten uygulamanın olduğunu söyledi.

İkinci yıl ücret artışlarının enflasyon oranında olacağını belirten Davutoğlu, "Yani, daha sonraki yıllar için de enflasyonun altında ücret politikası kesinlikle takip etmedik. Elimizden gelen katkıları gösterdik. Bu çerçevede, önemli iki karar daha aldık, işçilerimiz için daha önce de ifade ettiğim iki husus, birisi kamuoyunda taşeron olarak bilinen hususlara net bir çözüm getirmeye kararlıyız. Asıl işte çalıştırılan alt işveren işçilerinin kadroya alınmasına ilişkin çalışmalar süratle yapılacak. Bu konuyu kesinlikle seçimlere müteakip çözüme kavuşturacağız. İlkesel olarak söylüyorum, asıl işte çalıştırılanlar kesinlikle alt işveren işçi kadroları yani teşeron işçi olarak çalıştırılmayacaklar. Asıl işçiler kadroya alınacak, yardımcı işçi statüsündekiler de belirlenecek. Bundan sonra asıl iş ile yardımcı iş arasındaki ayrımı net olarak herkes bilmiş olacak. Yine, bu çerçevede uzun zamandır gündemimizde olan bir konu da 5 ay 29 günden fazla çalıştırılmayan geçici işçilere, bu iş verimliliği de etkiliyordu, bütün bunları ortadan kaldıracak şekilde bu alanda işçiye ihtiyaç varsa süre kısıtlaması da aşacak yasal düzenleme yapılacak. Yani, 5 ay 29 gün gibi bir süre olduğu düşünmeksizin bunlar işlerine devam edecekler, ta ki o konuda bir ihtiyaç hasıl olmuş olsun" dedi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İyi niyetle yaklaşıldığında çok güzel neticeler hasıl olabiliyor. Bütün bu çalışmalardaki katkıları dolayısıyla arkadaşlarımıza teşekkürü borç biliyorum. Bütün işçilerimizi de memnun eden, sendikalarımızın da taleplerini karşılayan bir husustur. Uzlaşılması gereken bir husus vardı. İşçilerimizin talepleri karşılanmış oldu."

"BAKANLAR KURULU ÜYELERİ, AİLELERİ VE İŞÇİ AİLELERİ İLE SEÇİMDEN SONRA BİR PİKNİK YAPALIM"

Başbakan Davutoğlu'nun konuşması sonrası imza törenine geçildi. İmza töreni sırasında "Bizim sözümüz imza" diyen Davutoğlu, "Bütün işçilerimize, sendikalarımıza selamlarımızı iletin. Bütün gayretlerimiz onlar için. İşçilerle Bakanlar Kurulu üyeleri aileleri, seçimden sonra bir piknik yapalım. Bakanlar Kurulu üyelerinin eşleri ile işçi aileleri..." ifadelerini kullandı.

(İHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler