FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Batman petrolüne buhar dopingi

TPAO, Raman petrolüne 'buhar dopingi' uygulayacak.

Batman petrolüne buhar dopingi

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Artaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü, dünyada az sayıda petrol şirketinin kullandığı ’buhar’ enjeksiyon uygulamasını, Türkiye’de ilk kez Batman’daki Raman sahasında yapacak.

TPAO Bölge Müdürü Gökhan Akın, günlük 25 bin varil petrolün üretildiği sahada 12 gravitedeki petrolü akışkan hale getirmek için bir ilki gerçekleştirerek, 5 milyon dolarlık projenin deneme çalışmalarına bayram sonrası başlanacağını bildirdi.

TPAO, Batı Raman ve Raman’daki ağır petrolü akışkan hale getirmek için dünyada az sayıda petrol şirketinin kullandığı bir projeye yöneliyor. TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, 12 graviteli ağır petrolün işlendiği Batı Raman sahasında pilot seçtikleri bazı kuyularda bayram sonrası buhar enjeksiyon uygulamasıyla petrolü daha akışkan hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Akın, "Raman ve Batı Raman petrolü ağır. Dodan’dan gelen doğalgaz karbondioksit enjekte sistemiyle petrolü akışkan hale getiriyoruz. Şimdi yeni bir projenin hazırlığındayız. Buhar enjeksiyon sistemiyle Batı Raman’da bir ilki gerçekleştireceğiz. Bundan böyle kuyulara enjekte edilen karbondioksit yerine sıcak su ve buhar kuyulara enjekte edilecek. Bu farklı metotla hem petrol daha akışkan hale getirilecek, hem de üretimin daha da arttırılmasını hedefliyoruz" dedi.

5 MİLYON DOLARLIK PROJE

Günde 20 ila 25 bin varil arasında petrol üretiminin yapıldığı Batı Raman, Raman ve çevredeki sahalarda petrol üretiminin arttırılmasına yönelik yeni projelerden birinin de buhar enjeksiyon sistemi olduğunu anımsatan Akın, şöyle konuştu; "Bu farklı metodu dünyada az sayıda petrol şirketi uyguluyor. Biz de ilk kez bu uygulamayı Batı Raman sahasında hayata geçireceğiz. Sıcak su ve buhar kuyulardaki ağır petrolü daha akışkan hale getirecek. Gravitesi ağır olan sahalarda bu sistem uygulanıyor ve başarılı sonuçlar elde ediliyor. Biz de ilk kez uygulayacağımız bu projeye 5 milyon dolarlık bütçe ayırdık. Bayram sonrası başlayacağımız deneme çalışmalarında sonuç alacağımıza inanıyorum. Batı Raman’daki 12 gravitedeki petrole uygun projeden umutluyuz. Bu konuda ekibimiz hazır. Bayram sonrası bu projeyi Batı Raman’daki pilot sahalarda uygulayacağız."

GÖZLER YENİ SAHALARDA

Yeni petrol sahalarını keşfetmeye hazırlanan TPAO, Batman ve Diyarbakır’da açtığı sahalardan umutlu. Batman’ın Sason ilçesi yakınlarında bir süre önce açılan Sason-1 kuyusunda 2 bin 300 metreye kadar sondaj çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Akın, "Bu kuyudan umutluyuz. Daha önce Diyarbakır-Ergani yolunda açtığımız Çiksor kuyusundan da petrol üretimine başlanıldı. İlk etapta günde 20 varilin üzerinde petrol üretimi elde edildi. Bu rakamın önümüzdeki günlerde daha da artmasını bekliyoruz. Daha önce 42 gravitede petrolün bulunduğu Kozluk-Köseler sahasında da yeni kuyuların açılması için çalışmalar var. Diyarbakır’ın Silvan ilçesi yakınlarında da Shell şirketiyle birlikte ’Sarı buğday’ sahasında kuyu açmanın hazırlığındayız. Yeni petrol sahaları bize umut veriyor" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler