FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bayram öncesi şeker uyarısı

İstanbul Şekerciler Odası Başkanı Muzaffer Şener, bayram öncesi tüketicileri uyararak, gerçek şeker fiyatının 12 liradan başladığını, 5–6 liralık ürünlerin alınmaması gerektiğini söyledi.

Bayram öncesi şeker uyarısı

Ramazan Bayramına günler kala, bayramın vazgeçilmez ikramı olan şeker ve çikolatalar raflarda yerini almaya başladı. İstanbul Şekerciler Odası Başkanı Muzaffer Şener, bu yıl bayram şekerlerinin 12 ile 20 lira arasında olduğunu bildirdi.

Vatandaşlara ‘5-6 liralık şekerleri almayın’ uyarısında bulunan Şener, çikolata alırken son kullanma tarihlerine muhakkak bakılması gerektiğini vurguladı. Şener, küçük şehirde yaşayan insanların büyük şehirdeki insanlara oranla daha çok bayram şekeri aldığını söyledi.

Anadolu şekerden vazgeçmiyor

Şölen’in CEO’su Elif Çoban ise, “Son iki yıl Ramazan ayı karşılaştırmasına baktığımız zaman Türkiye genelinde genel tüketici eğiliminde özellikle kilo ile satılan çikolatalarda İç Anadolu Bölgesi hariç bir düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Marmara, Akdeniz ve Karadeniz’de ise şekerin payını arttırdığını görüyoruz” diye konuştu.
En çok çikolatayı Marmara tüketiyor

Ülker’in verilerine göre, Türkiye’de çikolata tüketimine bakıldığında en çok yüzde 39 ile Marmara Bölgesi birinci sırada yer alıyor. Bu sırayı yüzde 23 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 16 ile Ege Bölgesi, yüzde 11 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 6 ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 5 ile Karadeniz Bölgesi takip ediyor.
Yılda 2,5 kilo bayram şekeri

Kent Şeker’den alınan bilgiye göre, bir tüketicinin bir yıl boyunca yaptığı ortalama bayram şekeri alışverişi toplam 2,3 kg civarında. Tek seferde yaptığı alım ortalaması ise 1,1 kg. Kent şekere göre bayramda ikramlık ürünlerin üçte birini Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri alıyor. İç Anadolu ve Marmara bölgeleri yüzde 22’lik pay ile bu sırayı takip ediyor.
4 milyar liralık tatlı pazar

2013 yılında Türkiye çikolata pazarının toplam büyüklüğü satışta yaklaşık 4 milyar TL, tonajda ise bir önceki seneye göre yüzde 14 artarak 250 bin tona yükseldi. Bayram ikram ürünlerinin yüzde 65’ini çikolata, yüzde 35’ini de şeker oluşturuyor.

Türkiye kişi başı çikolata tüketiminde Avrupa ülkelerinin gerisinde kalıyor. Kişi başı yıllık çikolatalı ürünlerin tüketimi Türkiye’de 2,3 kg iken, Almanya ve İngiltere’de 8 kg, ABD’de 4,5 kg olarak gerçekleşiyor.

ihracatı da artırıyor

Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, bayramlarda sadece iç tüketimin değil, ihracatın da arttığını kaydetti. Kadiroğlu, şunları söyledi: “Türkiye şekerlemede bölge ülkelerden büyük ilgi görüyor. Senede yüzde 15 büyüme elde eden ihracat bayram döneminde ikiye katlanıyor, yüzde 30 oluyor.”
Gerçek çikolata nasıl anlaşılır?

Yıldız Holding Çikolata İş Birimi Başkan Yardımcısı Ahmet Özokur’a göre gerçek bir çikolatada, homojen bir tat, kendine özgü aroma olması, ağızda dağılması, hızlı erimesi ve yumuşak olması gerekiyor. Çikolata yedikten sonra ağızda metal bir tadın kalmaması gerektiğini vurgulayan Ahmet Özokur, şu bilgileri verdi: “Ağız içinde yağlı, yapışkan kalıntı veya tabaka bırakmamalıdır. Tadı acı olan çikolataları almayın, ürünün taze olmadığına işarettir. Gerçek çikolatanın en belirgin özelliği, dilin üstünde bulunan zerreciklerin asla algılayamayacağı kadar pürüzsüz ve yumuşak olmasıdır.”

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler