FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Binali: Yarın mobil internet hızı 10 katına çıkıyor, faturalara dikkat

Bakan Yıldırım, bu gece yarısından itibaren kullanıma sunulacan 4,5G uygulamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Çok yüksek, gençlere bir uyarım cepleri yakabilir' ifadesini kullandı.

Binali: Yarın mobil internet hızı 10 katına çıkıyor, faturalara dikkat

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4.5G teknolojisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldırım, "Burada hız çok yüksek, gençlere bir uyarım cepleri yakabilir. Denetimli olmakta fayda var. Ne kadar yüksek hızla gidersek aynı zamanda fatura da o kadar yüksek olur. Onun için herkes kendisi karar verecek. Ya hızdan fedakarlık yapacağız ya da kota ile buna engel olacağız" dedi.

Bakan Yıldırım, "İletişim yollarının bir kısmı yerin altından bir kısmı da yerin üstünden gelecek. Telefonu açtığında çekiyorsa o iletişim yolu var demektir. Eskiden 2G'de SMS ve ses vardı sadece, 3G gelince internet çalışmaya başladı. Biraz uzun filmler ve yazılar olunca uzun sürede gelmeye başlayınca millet de karınca hızı ile internet demeye başladı. Hız ihtiyacı arttı ve arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Demek ki iletişim yolları yeterli gelmiyor. Bunun üzerine yolların şerit sayısını artırmaya karar verdik" açıklamasını yaptı.

'5G'ye bir adım daha yaklaştık'

Yarından itibaren hizmete girecek olan 4.5G ile birlikte 10 kata kadar hız artışı olacağını ifade eden Bakan Yıldırım, "4.5G'nin en önemli özelliği cep telefonundan veri, doküman gibi bilgilerin nakledilmesinde hızın artmasıdır. Bu birinci husus. İkinci husus da 4.5G ile birlikte 5G'ye bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Yarın Türkiye'nin her yerinde sınırlı da olsa 4.5G hizmetini vatandaşlar alabilecekler. Faal 4.600 civarında istasyon var. Aktif hale getirilmek üzere de 13 bin 302 baz istasyonu kurulmuş durumda. Önümüzdeki aylarda bu süratle yayılacak" diye konuştu.

**Hazineye 4.5 milyar euro

Yıldırım, "Bugünden yarına her yerde 4.5G çekecek diye düşünmesinler bunun zamanı var. Hız artırımını sadece verilerin gönderilmesi, alınmasına faydası yok. Asıl faydası, ekonomiye, büyümeye ve kalkınmaya yönelik olacak. Zaman artık paranın önüne geçti. Zamanında erişilemeyen bilgi sizin birçok fırsatı kaçırmanıza neden olabilir. Ekonominin daha fazla büyümesi ve gelişmiş dünyaya entegrasyonumuzun sağlanması bakımından da önemli bir adımdır. Bu 4.5G ile ilgili süreç geçtiğimiz yıl içerisinde hızlandı, 26 Ağustos'ta ihalesi gerçekleşti. KDV'si ile birlikte hazine 4 milyar euro kazanç elde etti" ifadelerini kullandı. 'Ulaşımda hız felaket, bilişimde hız berekettir'**
Bilişim alanında hızlılığın önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bu sürecin tamamlanmasında benden önceki bakan arkadaşlarımın da gayretleri oldu. 4.5G "nin bir faydası da bilgi ve iletişim teknolojilerinde yerlileştirme ve millileştirme yönünde olacak. Bu teknolojinin yerlilik payı artırılmakla millileştirilmesi yönünde de bilgi iletişim yönünden katkı sağlanacak. Ulaşımda hız felaket, bilişimde hız berekettir. İletişimde bereketi artırmak için elimizden gelen bütün imkanları kullanmaysa devam edeceğiz. Bunun bir adım sonrası 5G'dir" şeklinde konuştu.

'Cep yakabilir' 4,5G'nin mevcut mobil hızlılığın çok üstünde olacağını vurgulayan Bakan Yıldırım, "Burada hız çok yüksek, gençlere bir uyarım cepleri yakabilir. Denetimli olmakta fayda var. Ne kadar yüksek hızla gidersek aynı zamanda fatura da o kadar yüksek olur. Onun için herkes kendisi karar verecek. Ya hızdan fedakarlık yapacağız ya da kota ile buna engel olacağız" dedi.

"Bundan sonra yatırımlarımızı geleceğe teknolojiye yapacağız. Mevcut akıllı cihazların yarıya yakını 4.5G'ye uyumlu durumda. Diğer kısım cihazlara sahip vatandaşlar için de yeni akıllı cihazlar gerekecek. Bir yandan da yerli cep telefonunlarının Türkiye'de imal edilmesi konusunda da tedbir almalıyız. Bu tedbirlerin ne olacağı konusu da önümüzdeki günlerde netlik kazanacak" şeklinde konuşan Binali Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu teknolojinin Tüm Türkiye'ye yayılması tabii ki zaman alacak ama şehir merkezlerinde 4.5G kullanılabilecek. 2023 yılında da ülkemizin tamamında kullanılacak. Kullanılmaya başlandığı anda sınırlı sürede bu yılın sonuna kadar bütün şehir merkezlerinde çekecek. Bu da nüfusun yüzde 80'ine tekabül etmektedir"

4,5G ile hayatımızda neler değişecek?

Mobil cihazlardaki internet bağlantı hızında yeni bir çağın kapısını açan 4.5G, bu gece 00.01 itibariyle Türkiye’deki abonelere sunulmaya başlanacak. Akıllı telefon ve tablet gibi akıllı cihazlardaki internet, şu anda kullandığımız 3G’ye göre en az 10 kat hızlanacak.

Evlerdeki kullandığımız sabit internet hızı bile 4.5G ile yavaş kalacak. Yani kat kat hızlı internet bağlantısı ceplerimizde taşıdığımız akıllı telefonlara gelecek. Yepyeni bir deneyimin kapılarını açacak 4.5G ile beraber akıllarda da birçok soru işareti var. Daha fazla fatura ödenecek mi, hangi akıllı telefon ne kadar hızlı bağlanacak, SIM kart değiştirmek gerekli mi, hangi ayarların yapılması gerekiyor ve bunun gibi birçok soru cevap bekliyor.

4.5G için kullanıcılar ayrıca ücret ödeyecek mi?

4.5G'nin 1 Nisan'da başlamasıyla birlikte kullanıcıların herhangi bir ek ücret ödemesi gerekmeyecek.

4.5G için sim kart değişikliği şart mı?

Eğer SIM kartınız oldukça eskiyse (3 ila 5 yıl) telefon operatörünüze başvurarak SIM kartınızın yenilenmesini talep edebilirsiniz. Aksi halde 3G hızından öteye internet hızınız ulaşmayacaktır.

-4.5G’ye nasıl geçerim? SIM kart mı değiştirmem lazım?

  • 4.5G teknolojisini kullanmak için olmazsa olmazların başında SIM kartlar geliyor. Bir süreden beri iletişim operatörleri 4.5G uyumlu SIM kartları ücretsiz olarak değiştiriyor ve hatta ücretsiz internet paketi bile hediye ediyordu. Hâlâ SIM kartını 4.5G uyumlu olanla değiştirmediyseniz, bugün son gün. İletişim operatörlerinin mağazalarına giderek SIM kartınızı ücretsiz olarak değiştirebilir ve ücretsiz internet paketini alabilirsiniz. SIM kartınızın uyumlu olup olmadığını bilmiyorsanız, abonesi olduğunuz operatörün internet sitesine giderek sorgulama yaptırabilirsiniz.

-Hangi telefonla 4.5G’li olabilirim? Hangisi daha hızlı bağlanır?

  • Yeni teknolojiye bağlanmak için en önemli kriterlerden biri 4.5G desteği. Ancak her 4.5G destekleyen akıllı telefon aynı hızda mobil internete bağlanmıyor. Kategorilere göre sınıflandırılan cihazlar, buna göre 4.5G’den faydalanabiliyor. Akıllı telefonların teknik özellikleri listesinde ‘CAT’ olarak belirtilen kategoriler, akıllı telefonların 4.5G’ye bağlanma hızını belirleyecek. Bu kategorilerde ‘CAT 4’ 150 mbps, ‘CAT 6’ 200 mbps ve ‘CAT 9’ 450 mbps indirme hızı ile mobil şebekeye bağlanabilecek. Satın aldığınız akıllı telefon özelliklerine bakarak ne kadar hıza ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Öte yandan 4.5G şebekesinin yoğunluğu ve uzaklığına göre hız değerleri değişecek.

*-Hangi ayarları yapmam gerekiyor?

  • 4.5G’ye bağlanmak için akıllı telefon ve SIM kartınız tamamsa, yapmanız gereken bir ayar olabilir. Bu ayar ise şebeke seçimi. Şu anda kullandığınız akıllı telefonlar 3G şebekesine bağlanmak üzere otomatik olarak ayarlanmış durumda. Bu geceden itibaren 4.5G’ye bağlanmak için cihazınızın şebeke ayarlarını LTE veya 4G seçeneklerine göre ayarlamanız gerekiyor. iPhone modelerinde sırasıyla ayarlar, hücresel veri seçenekleri, ses ve veri menüsüne gelin. Buradan LTE seçeneğine basarak ayarlarınızı tamamlayın. Android işletim sistemli cihazlarda ise ayaları açtıktan sonra diğer ağlar seçeneğine gelerek mobil ağlar menüsünden 4G seçeneğini işaretleyin.

- İnternet paketim yeterli mi?

-ŞU anda kullandığımız 3G teknolojisine göre en az 10 kat daha fazla internet hızı elde edeceğiz. Örneğin, daha önce 60 saniyede yüklenen bir içeriği 6 saniyede yükleyeceğiz. Yani internette daha fazla vakit geçirebileceğiz. Bu da aynı zaman aralığında daha fazla veri tüketmek anlamına geliyor. 3G teknolojisinde 4 GB’lık internet paketi yeten bir aboneye yeni dönemde 8 GB veya daha üstü internet paketler yetmemeye başlayacak. Bu yüzden hızlı davranıp mobil internet kotanızı yükseltmekte fayda olacaktır.

-Hız testi yapmam kotamı bitirir mi?

  • 4.5G’nin en heyecanlı yeri tartışmasız hızı. İletişim operatörleri yaptıkları testlerle ulaştıkları hızlarla kendilerini ispatlamaya çalıştı. Bu gece sunulacak 4.5G ile ne kadar hız ile internete bağlanacağımız da merak konusu. Bunun için ‘Speedtest’ adında popüler bir uygulama var. Ücretsiz olarak iOS ve Android işletim sistemlerine sunulan bu uygulama ile hem indirme (download) hem de yükleme (upload) hızınızı ölçebilirsiniz. Ancak burada önemli bir uyarımız var. 4.5G yüksek hıza sahip olan bir teknoloji olduğu için yapacağınız testlerde kotanızı hızlı bir şekilde yiyecektir. Yapılan testlerde 4.5G ile yapılan her test 150 megabyte ile 300 megabyte arasında bir veri trafiği yaratıyor. Bu da kotanızın hızlı bir şekilde bitmesi anlamına geliyor. Yapacağınız testlere dikkat edin.

    -Faturama ödediğim ücret artacak mı?

  • Aboneler arasında en çok konuşulan konuların başında faturaların artıp artmayacağı geliyor. 4.5G’nin hızı ile internetteki içeriklere daha kolay ulaşılabilecek ve şu ana göre kısa zamanda daha fazla içerik tüketilecek. Bu yüzden de kullanılan veri trafiğinde artış olacak. Başka bir deyişle satın alınan mobil internet paketleri arttırılacak. Bu da faturaların artması anlamına geliyor. Ancak mobil iletişim operatörleri hazırladıkları kampanyalarla birim başına düşen fiyatları düşürerek kullanıcıların yüksek faturalarla karşılaşmasını engellemeyi hedefliyor.

    Ekranda yazacak

4.5G’nin kapsama alanında olunduğunda ilk aylarda telefonların marka ve modeline göre ekranda “4G”, “LTE” veya “4.5G” yazacak. Güncellemeler ve yeni model telefonların gelmesiyle hemen hemen bütün telefonların ekranlarında 4.5G ibaresi yer alacak.

4.5G zorunlu değil

4.5G’ye geçme zorunluluğu bulunmuyor.

4,5G ile hayatımızda neler değişecek?

-3G'de görülen kapsama alanı sorununu çözmesi beklenen 4,5G'de bağlantı hızı, 100 Mbps wi-fi'da ise 1 Gbps'ye kadar çıkabiliyor.

-3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan 4,5G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir hız artışı yaşanacak.

-3G'ye sahip bir cihazla oyun yüklemek ortalama 3 dakika sürerken, bu hız 4G'de 25 saniyeye düşüyor.

-3G'li bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede müzik indiriyor.

Müzik indirme

4,5G bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor.

Video izleme

3G'de vüdeo yüklemek isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorunda.

4G'de işe bu süre 1 saniye.

HD video izleme

HD video izlemek için gereken bekleme süresi 3G'de 1.5 dakika

Fotoğraf indirme

3G'li bir cihaz ortalama 25 saniyede fotoğraf indirebiliyor.

Fotoğraf indirme

4,5G'de ise kullanıcılar 1 saniyede bu işlemi yapabilecek.

1 Nisan 2016'dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumuna başlanabilecek.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler