FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir ayda yüzde 50 zam geldi!

Geçen temmuz ayında 8 liradan satılan 30’lu yumurta kolisi, bir ayda 12 liraya yükseldi.

Bir ayda yüzde 50 zam geldi!

Yumurtaya bir ayda ortalama yüzde 50 zam gelmesi, 'altın yumurtlayan tavuk’ deyimini haklı çıkardı. Özellikle Irak'a ihracatın yeniden başlaması önemli etki yaptı.

Türkiye’de, gıda fiyatlarındaki yükseliş değişik ürünlerle devam ediyor. Özellikle et fiyatlarında yaşanan büyük artışın bir benzerini bugünlerde yumurtada görmek mümkün.

Geçen yıl ortalama 7,5 liradan satılan 30’lu yumurta kolisi bu yıl aynı dönemde 12 liradan satılıyor. Yumurtaya bir yılda yüzde 60 zam gelirken, bu artışın önemli bir kısmı son bir ayda yaşandı. Geçen ay en fazla 8 liradan satılan yumurta kolisi bugün 12 liradan satılıyor.
Tüketici esnafa kızıyor

Bilgi veren bakkal Bekir Karagöz, iki hafta önce yumurtanın tanesini 28 kuruşa alırken bugün 33 kuruşa aldıklarını aktardı. Karagöz, “Bugün 30’lu yumurta kolisini toptan fiyatına 10 liradan alıyoruz, bizde vatandaşa 12 liraya satıyoruz. Ama müşteri bize kızıyor, fiyatlar neden bu kadar yüksek diye. Bu tepki haliyle satışlarımıza yansıyor” dedi.

Irak’a ihracat yapan tüccar Hasan Kılıçaslan, geçtiğimiz aylarda bu ülkenin Türkiye’den yumurta ithalatına yasak getirdiğini ve bu nedenle iç piyasada yumurta fiyatlarının düştüğünü hatırlatarak ancak yakın zamanda bu sorunun aşıldığını ve satışın yeniden başladığını anlattı. Bunun fiyatları yükselttiğini vurgulayan Kılıçaslan, şöyle devam etti: "Bunun yanında, Türkiye’de yumurta tavukları ciddi bir hastalık yaşadı ve üretim azaldı. Okulların açılmasına az kaldı, üretimin azalmasına rağmen talep artınca fiyatlar tırmandı.”
Haftada 170 TIR gidiyor

Türkiye’den Kuzey Irak’a haftada 170 TIR yumurta gittiğini açıklayan yumurta ihracatçısı Hasan Kılıçaslan, “Türkiye’de maliyetler yüksek, bugün bir yumurtanın üreticiye maliyeti 23 kuruş. Üretici 30 kuruştan sattığında ancak kâr ediyor. Belki vatandaşa bu fiyatlar pahalı geliyor ama üretici de bu yumurtayı çok pahalı üretiyor” dedi. (Bugün)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler