FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir Türk bankası satılıyor

Anadolu Grubu, bankası Alternatifbank'ı satma kararı aldı. Satış için Katarlı Commercial Bank of Katar ile görüşmelere başlanıyor.

Bir Türk bankası satılıyor

Anadolu Endüstri Holding'ten KAP'a yapılan açıklamada, "Alternatifbank'taki çoğunluk hisselerin satışı için Commercial Bank of Katar ile görüşmelere başlanacak" denildi.

Alternatifbank'ta Anadolu Endüstri Holding'in yüzde 73.49 payı bulunuyor. Grup şirketlerinden Çelik Motor'un yüzde 8.56, Anadolu Efes Biracılık'ın da yüzde 9.32 hissesi bulunuyor.

YUNAN BANKASINA İZİN ÇIKMAMIŞTI

Anadolu Grubu Alternatifbank'ın satışı için 2007 yılında da görüşmeler yapmış ve yüzde 50-50 ortaklık konusunda Yunanlı Alpha Bank ile anlaşmıştı. Ancak BDDK, alıcı grubun mali yetersizliğini gerekçe göstererek bu satışa onay vermemişti.

DAHA ÖNCE SATILAN BANKALAR

Türkiye’de bankacılık sektöründeki 'satış' hareketliliği özellikle 2000’li yılların ortasına denk geldi. Yabancı ortakla yoluna devam eden bankaların yanı sıra birkaç bankada da çoğunluk hisse yabancılara satıldı. Yabancılara banka satışının ilk halkasında yer alan bankalardan biri Demirbank. Cıngıllıoğlu Ailesi’ne ait banka 2002’de HSBC’ye 350 milyon dolara satılmıştı.

Zorlu Holding’e ait Denizbank ise Mayıs 2006’da Dexia’ya satılmıştı. Denizbank’ın yüzde 75 hissesi, 2.4 milyar dolara Fransız-Belçika ortaklığı olan bankacılık grubu Dexia'ya satılmıştı.

2006 yılında satılan bir diğer banka ise Finansbank oldu. İşadamı Hüsnü Özyeğin’in kurucusu olduğu bankanın yüzde 46 hissesi ve kurucu hisselerinin tamamı Yunan NBG’ye 2.8 milyar dolar satıldı. Fiba Holding’in Finansbank’ta kalan yüzde 9,68’lik hissesi de 2008’de NBG’ye 697.15 milyon dolara satılmıştı.
Yine 2006’da satışı yapılan bir diğer banka ise Tekfenbank oldu. Yunanlı EFG Eurobank bankanın yüzde 70 hissesini satın aldı.

Bir diğer banka satışı ise Haziran 2007’de gerçekleşti. OYAK bünyesindeki Oyakbank’ın yüzde 100 hissesi 2 milyar 673 milyon dolara Hollandalı ING Group’a satıldı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler