FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borcunu erken kapatana müjde!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2013 Kasım ayında çıkarılan yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yer alan tüketicinin taksitli borcunu “erken ödeme” hakkını nasıl kullanacağına açıklık getirdi.

Borcunu erken kapatana müjde!

Tüketici taksitli aldığı bir mal veya hizmetin bedelinin tümünü ya da taksitlerden bir bölümünü erken kapatırsa faiz, vergi ve benzeri kamusal yükümlülüklerle komisyonlarda gün hesabı üzerinden indirim yapılacak.

YÜKLERDE İNDİRİM VAR

Tartışmaya açılan yönetmelik taslağına göre taksitli satış nedeniyle oluşan borcunu erken kapatmak isteyen tüketiciler, ileriye dönük hesaplanmış hem faiz hem komisyon, vergi gibi kamusal yüklerden kurtulacak. Bugün'ün haberine göre borcun vadesinden önce kapatılması ya da taksitlerin bir bölümünün erken ödenmesinde şu yöntem izlenecek:

SATICI UYGULAYACAK

*Tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilecek.

*Her iki durumda da satıcı veya sağlayıcı, faiz veya komisyon aldığı durumlarda ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve komisyon indirimini yapmakla yükümlü olacak.

*Tüketicinin borçlandığı toplam miktarı tümden erken ödemesi durumunda, ödeme taksit tarihinde yapılıyorsa; vadesi gelen taksit tutarı ile birlikte geriye kalan taksit tutarları içerisindeki anapara borcu ve varsa o tarihe kadar tahsil edilmemiş faiz ve kamusal yükümlülükler tahsil edilecek.

İKİ TARİH ARASI FARK

*Erken ödeme, iki taksit tarihi arasında yapılıyorsa bu durumda tarihler önem kazanacak.

*Buna göre ödeme planında yer alan en son ödenmiş taksit tarihi ile erken ödeme işleminin gerçekleştiği tarih arasında, anaparaya işleyen faiz, en son ödenmiş taksit tarihi itibariyle geriye kalan taksit tutarları içerisindeki anapara borcu ve varsa o tarihe kadar tahsil edilmemiş faiz ve kamusal yükümlülükler tahsil edilecek.

GÜN SAYISI ÖNEMLİ

Tüketicinin bir veya birden fazla taksiti vadesinden önce ödemesi durumunda, erken ödenen taksit tutarı içinde yer alan anapara üzerinden faiz ve erken ödenen gün sayısı dikkate alınarak bulunacak faiz, faiz üzerinden hesaplanacak kamusal yükümlülükler toplamı ve komisyon tutarı kadar indirim yapılacak. Dolayısıyla, borcunu erken kapatan tüketicilere yapılacak indirimi hesaplayacak olan satıcılar, taksitler nedeniyle ileriye dönük hesaplanmış faiz ve benzeri nedenlerle oluşacak ilave vergileri de tüketicinin toplam borcundan düşmek zorunda kalacak.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler