FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Brexit kararı Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

İngiltere’de dün gerçekleştirilen tarihi referandumdan sonra piyasalarda deprem yarattı.Peki bundaa sonraki süreç Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Brexit kararı Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Türkiye’nin Almanya’dan sonraki en büyük ihracat pazarı olan İngiltere, AB'deki geleceğini oyluyor. İşte, başta Mynet Finans yazarı Aydın Eroğlu olmak üzere uzmanlardan Brexit yorumları;

İçinizi Karartmayın. Türkiye İçin Brexitin Fırsatları da Var!

BIST bu şok ortamında 72.500 seviyelerini görebilir görüşündeyim. Ama ben eğer böyle bir açılış olursa, alım taraftarıyım.

Çünkü brexit kararı sonrası FED faiz artışını bir süre rafa kaldırmak zorunda kalacaktır. Aynı şekilde ECB de ucuz para politikasını sürdürmek hatta daha da likiditeyi arttırmak zorunda kalabilir. Bu Türkiye için faiz ve likidite baskısının olmayacağı bir ortam demektir.

Hatta AB içine düşeceği kaos ortamı nedeniyle bir çok yatırım kararlarını askıya alabilir. Bu nedenle para bir çok büyük çaplı yatırım projeleri yapan ve yapma kararı alan Türkiye'ye de yönelebilir. Sakın kurlar kontrolsüz yükseliş yapar korkusuna ya da söylemlerine prim vermeyin. Kurların da çok kısa sürede sakinleşeceğini göreceksiniz.

Her şeyden öte Türkiye zaten AB içinde değil. AB'ye de kolay kolay alınmayacağımız sözlerinin sarf edildiği bir ortamda, AB'de yaşanacak çözülmeler Türkiye gibi önemli ve büyüme yönünde gelişen büyük bir ülkenin kendisine daha fazla ticari partner bulması demek olur. Hatta İngiltere'nin AB'den ayrılma yönünde karar alması halinde, Türkiye ile ticaretinin AB döneminden çok daha fazla geliştiğini görebiliriz.

Her ne kadar Brexit oylamasında Türkiye'nin AB'ye girmesinin risklerine değinerek AB'ye hayır deyin propagandaları yapılmış olsa da, iş AB dışında fiili ticarete gelince bunun farklı geliştiğini göreceksiniz.

Piyasaları Ne Bekliyor?

Referandum kararını ve piyasaya yansımalarını Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Murat Şahin değerlendirdi.

Şahin, değerlendirmesinde dolar/TL’de yeni rekor seviyelerinin görülebileceğini belirtirken borsada 68 bin seviyelerinin yeniden gündeme gelebileceğinin altını çizdi.

Son günlerde gündemin ana maddesi olan ve piyasaların merakla beklediği Brexit referandumu bugün sabah saatlerinde son buldu. İngilizler dün gittiği sandıkta %51,9 oy oranı ile Avrupa Birliği’nden çıkma yönünde irade ortaya koydular. Oy oranlarına baktığımızda Batı’nın Avrupa Birliği algısının değiştiğini anlıyoruz. Önümüzdeki yıl seçime gidecek Fransa’da yaşanan terör olayları nedeniyle momentum kazanan sağ kanat şimdiden Frexit tartışmalarını başlatmış durumda. Neyse ki Grexit ve Brexit referandumları ile oldukça tecrübe kazanmış durumdayız!

Dün çeşitli kurumlar tarafından açıklanan anketlerde İngiltere’nin Birlik içerisinde kalacağına yönelik beklentiler fiyatlanmaya başlamıştı. Bugün ayrılma yönündeki sonuçlar piyasalarda tam anlamıyla deprem etkisi yarattı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %16 gerileme ile kritik %1,5 seviyesi altına gerilerken, Almanya 10 yıllık tahvilleri %200 üzerindeki gerileme ile negatif bölgeye geçti. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde hızlı değer kayıpları yaşanıyor. Dün 2.8600 seviyesine gevşeyen Dolar/TL bugün 3,000 seviyesini test etti. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yıl içi yeni rekor seviyeleri olan 3.0600 seviyeleri gündeme gelebilir.

'AB’ye ihracat tarafında kayıplar yaşanabilir'

ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar, İngiltere’nin tarihi referandum sonucunu değerlendirdi. Çınar, Brexit’in Türkiye ekonomisine etkisinin sınırlı kalacağını belirtirken, AB’ye ihracat tarafında kayıplar yaşanabileceğine dikkat çekti.

Uzun ve duygu yüklü bir referandum süreci sonrası Britanya'nın trajik bir şekilde oyunu AB’den ayrılma yönünde kullandığını ifade eden Çınar, "Her ne kadar referandumun bağlayıcı bir etkisi olmasa da siyasi teamüller gereği parlamento bu referandum sonucu doğrultusunda hareket edecektir. Daha düşük ihtimal verilen senaryonun gerçekleşmiş olması sermaye piyasalarında kısa vadeli bir panik hava yaratmış durumda" dedi.

Brexit’in Türkiye Ekonomisine etkisi sınırlı kalacak

Neredeyse İhracatının yarıya yakınını AB ülkelerine yapan Türkiye referandum sonrası oluşacak belirsizliğin tüketici tercihlerine yansıması halinde AB’ye ihracat tarafında kayıplar yaşayabilir. Diğer yandan Brexit sonrası oluşan belirsizliğin Dünya ticareti üzerinde olumsuz bir etki oluşturma ihtimali FED’i atacağı adımlarda temkinli olmaya zorlayacaktır. FED’in Brexit nedeniyle güvercin tavrını koruması diğer gelişen ülkelerle birlikte Türkiye’yi de rahatlatacaktır.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler